1 Αυγ 2014

Ανοιξε ο δρόμος για να χτιστούν αρκετές χιλιάδες στρέμματα των οικοδομικών συνεταιρισμών στην ΑττικήΠράσινο φως δίδεται για την πολεοδόμηση 10.000 στρεμμάτων που διαθέτουν ρυμοτομικό σχέδιο πριν από το 1975 στην Αττική με το δασικό νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος. Οι περιοχές που μπορούν να χτίσουν οι οικοδομικοί συνεταιρισμοί στο λεκανοπέδιο είναι σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο, η Παλαιά Φώκαια, η Σαρωνίδα, ο Μαραθώνας, η Πετρούπολη και το Πικέρμι.

Οσο για τα πανελλαδικά στοιχεία, οι ιδιοκτήτες υπολογίζονται σε περίπου 600.000, οι οποίοι παραμένουν «όμηροι» εδώ και περίπου σαράντα χρόνια, καθώς περισσότεροι από 550 οικοδομικοί συνεταιρισμοί, με πάνω από 300.000 στρέμματα γης αδυνατούν να αξιοποιηθούν πανελλαδικά. Σημειώνεται ότι μόνο στην Αττική οι 220 οικοδομικοί συνεταιρισμοί καλύπτουν μια έκταση πάνω από 100.000 στρέμματα από τα οποία σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου, μόνο τα 25.000 είναι «καθαρά» και δεν εμπίπτουν στις διατάξεις του νομοσχεδίου.


Με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Νικόλαο Ταγαρά, να δεσμεύεται ότι θα προχωρήσει σε περαιτέρω βελτιωτικές αλλαγές, λαμβάνοντας υπόψη και τις παρατηρήσεις και προτάσεις που έχουν κατατεθεί, υπερψηφίστηκε επί της αρχής του το δασικό νομοσχέδιο. Υπέρ, τάχθηκαν οι βουλευτές της συγκυβέρνησης ενώ το καταψήφισαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατηγορώντας την κυβέρνηση για εξυπηρέτηση συγκεκριμένων ιδιωτικών συμφερόντων σε βάρος της προστασίας των δασών και του φυσικού πλούτου της χώρας.


Νομιμοποιούνται οι πριν από το 1975 Οικοδομικοί Συνεταιρισμοί

Τα έντονα πυρά της αντιπολίτευσης, κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ, δέχθηκε η τροπολογία που κατέθεσε το πρωί ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, η οποία νομιμοποιεί τους Οικοδομικούς Συνεταιρισμούς που είχαν κτιστεί πριν το 1975.Σύμφωνα με την νέα ρύθμιση: «Στις περιπτώσεις ακινήτων εκτός σχεδίου για τα οποία εκδόθηκε νόμιμη άδεια προ της 11/6/1975, η οποία δεν έχει ανακληθεί ή ακυρωθεί, δεν χαρακτηρίζεται ως δάσος ή δασική έκταση και δεν κηρύσσεται αναδασωτέα επιφάνεια αυτών ίση με την απολύτως αναγκαία για την εφαρμογή της συγκεκριμένης διοικητικής πράξης-οικοδομικής άδειας, ούτε απαιτείται βεβαίωση δασαρχείου για κάθε έννομη συνέπεια». 

Απαντώντας στις επικρίσεις που δέχτηκε από την αντιπολίτευση, που έκανε λόγο για «σκόπιμες ρουσφετολογικές τακτοποιήσεις της κυβέρνησης», αλλά και για «νομιμοποίηση καταπατημένων εκτάσεων σε βάρος της προστασίας των δασών, ο κ. Ταγαράς αντέτεινε ότι, δεν μπορεί να αρνείται η πολιτεία να ασκήσουν οι οικοδομικοί συνεταιρισμοί νόμιμα δικαιώματα που απέκτησαν και κατοχύρωσαν από την ίδια την Πολιτεία, εδώ και δεκαετίες.
«Δίνουμε την δυνατότητα σε 7.500 οικοδομικούς συνεταιρισμούς, από τους οποίους οι 6.500 βρίσκονται στην επαρχία, μέσα από νόμιμες πλέον διαδικασίες και με πολύ αυστηρούς όρους, να μπορούν να οικοδομήσουν στο 1/4 της έκτασης», επεσήμανε ο κ. Ταγαράς.

Ανταλλαγή γης για τους μετά το 1975 οικοδομικούς συνεταιρισμούς

Οπως εξηγούν από το υπουργείου Περιβάλλοντος, σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», όλοι οι μετά το 1975 ιδιοκτήτες εκτάσεων οικοδομικών συνεταιρισμών θα πρέπει να μετακομίσουν. Μάλιστα, για τους τελευταίους η ανταλλαγή γης μοιάζει να είναι μονόδρομος αφού δεν μπορούν να χτίσουν σε δασικό μέρος και δεν δικαιούνται αποζημίωση από τα δικαστήρια. Η ανταλλαγή εκτάσεων θα γίνει σε περιοχές που είναι κοντά σε μικρούς, εγκαταλειμμένους οικισμούς και θέτει σε εφαρμογή την ιδιωτική πολεοδόμηση, ένα «πολεοδομικό εργαλείο» μέσω του οποίου οι ιδιώτες αναλαμβάνουν την κατασκευή των υποδομών που απαιτούνται για τη λειτουργία των οικισμών.