31 Ιαν 2011

Πρότυπα για παραδοχές φορτίσεων

Ανάλογα με τα υλικά που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή καθώς και τον προορισμό του έργου , είναι καλό να υπάρχει κάποιος κατάλογος όπου να φαίνονται οι παραδοχές φόρτισης των δομικών στοιχείων καθώς και οι κανονισμοί στους οποίους βασιζόμαστε.


Ουσιαστικά , τα φορτία αλλάζουν ανάλογα με τη χρήση της κατασκευής αλλά έχουμε κατά νου ότι αυτά τα τροποποιούμε κατά περίπτωση. Ο πίνακας με τις παραδοχές περιέχει κάποια πράγματα που είναι σταθερά και αμετάβλητα όσο βασιζόμαστε στους ίδιους κανονισμούς.



Μπορείτε να το κατεβάσετε από εδώ : 

Ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του έργου και την ποιότητα σκυροδέματος και χάλυβα , τροποποιείστε το κατά βούληση. Είναι συμβατό με Autocad 2007+ ή και Intellicad/BricsCad κ.λ.π.



Πρότυπο υπομνήματος με κατασκευαστικές διατάξεις

Το υπόμνημα αυτό συνοδεύει την κάτοψη ξυλοτύπου των ορόφων του κτιρίου μας και περιέχει στοιχεία για την ορθή διάταξη και τοποθέτηση των οπλισμών σε δοκούς , στύλους και κόμβους .

Περιέχει εύληπτα "σκαριφήματα" ώστε να είναι σαφής η διαδικασία καθώς και εύχρηστα πινακάκια για την καμπύλωση των ράβδων οπλισμού ανάλογα με τη διάμετρο.

Τα πινακάκια στα σχέδια πως τα φτιάχνουμε ;

Τα πινακάκια τα δημιουργούμε με σκεπτικό ώστε να υπάρχουν τα στοιχεία του εργοδότη , συνοπτικά αλλά περιγραφικά στοιχεία για το έργο , τα στοιχεία του μελετητή και βέβαια , το τι ακριβώς αφορά το σχέδιο (π.χ. Διάγραμμα Κάλυψης / Κάτοψη Ορόφου / Σχέδια Λεπτομερειών κ.λ.π.)

Αν εκτυπώσουμε στο Autocad σε 1:50 , συνήθη κλίμακα για στατικά σχέδια , μπορούμε να καθορίσουμε σε γενικές γραμμές πλάτος 7-8 σχεδιαστικές μονάδες και ύψος από 12 ως 14 σχεδιαστικές μονάδες.

Πρότυπο για επεξηγήσεις που χρησιμοποιούμε σε όψεις - τομές


Υπομνήματα σαν τα παραπάνω , τα χρησιμοποιούμε τακτικά στις όψεις μας.

Πρόκειται για επεξηγήσεις οι οποίες επαναλαμβάνονται διότι και ο τρόπος δουλειάς μας επιβάλλεται να είναι συγκεκριμένος ώστε να υπάρχει τυποποίηση και να μην γίνονται (κατά το δυνατόν) σφάλματα.

Μπορείτε να το κατεβάσετε από εδώ : http://hotfile.com/dl/100809451/7ebc595/file_epeksigiseis.dwg.html

Πρότυπα Διάταξης - Μέρος ΙΙ

Τα πρότυπα διάταξης διευκολύνουν την οργάνωση και την εύκολη διεκπεραίωση των σχεδίων .

Γενικά περιέχουν block τα οποία χρησιμοποιούνται συνήθως σε σχέδια στατικών για συνήθη οικοδομικά έργα από οπλισμένο σκυρόδεμα. Η τυποποίηση αυτή διαφοροποιείται ανάλογα με τα έργα που μελετάμε  και  μπορεί να επεκταθεί για μεταλλικά κτίρια , βιομηχανικές αποθήκες , σύμμεικτα κτίρια κ.λ.π.

28 Ιαν 2011

Υπάρχουν πρότυπα διάταξης για στατικές μελέτες με έτοιμες τις παραδοχές και τα υπομνήματα ;



Τα πρότυπα αυτά είναι σχέδια από τα οποία θα ξεκινήσουμε για να γεμίζουμε στοιχεία από τη δική μας μελέτη κατά περίσταση. Εξοικονομούν αρκετό χρόνο διότι η διάταξη των blocks , πινακίδα του έργου και το υπόμνημα , είναι ήδη ενσωματωμένα.

Οι όποιες επεμβάσεις μας θα περιλαμβάνουν την αλλαγή του τύπου του σκυροδέματος και του χάλυβα , τις παραδοχές φόρτισης ,τη σπουδαιότητα του κτιρίου , τα στοιχεία του έργου , του μελετητή κ.λ.π.

Υπάρχουν blocks που να αφορούν διαμόρφωση οπλισμού στη θεμελίωση ;

Τα blocks αυτά , ενσωματώνουν λεπτομέρειες διάταξης οπλισμού σε έδαφος για σκυροδέτηση πεδιλοδοκών (κεντρικών και έκκεντρων) μετά από την απαραίτητη εξυγείανση στο έδαφος.


Το κάθε πρόγραμμα παράγει κάτι αντίστοιχο το οποίο ενσωματώνεται στο τελικό σχέδιο του ξυλοτύπου .

Κάποια πρότυπα με block για στατικές μελέτες που μπορώ να βρώ ;

Δεν είναι ακριβώς πρότυπα σαν τα *.dwt του Autocad . Ουσιαστικά συζητάμε για συλλογή κάποιων λεπτομερειών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν μέσα σε στατικές μελέτες . Η ενσωμάτωση βέβαια εξαρτάται από τις απαιτήσεις της μελέτης , το είδος της και τη σημαντικότητά της.

Αλλες λεπτομέρειες απαιτούνται για κτιριακά από σκυρόδεμα , άλλες για σύμμικτες κατασκευές , άλλες για αμιγώς μεταλλικές κατασκευές κ.λ.π.

24 Ιαν 2011

Που μπορώ να βρω έτοιμα blocks για τα σχέδιά μου ;

Τα έτοιμα blocks σίγουρα μας διευκολύνουν και μας εξοικονομούν αρκετό χρόνο . Το βασικό είναι να προσέξουμε αν έχουν δημιουργηθεί σε αγγλοσαξωνικό ή σε μετρικό σύστημα μονάδων.


Αν  επιχειρηθεί κάτι παρόμοιο θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί η εντολή scale ώστε να αναφερόμαστε σε συγκεκριμένο σύστημα συντεταγμένων.

Τι πληροφορίες μπορεί να περιέχει ένα σχεδιαστικό πρότυπο ;

Στο Autocad , τα σχεδιαστικά πρότυπα μας εξοικονομούν αρκετό χρόνο . Αν η σχεδιαστική μας εργασία μπορεί να τυποποιηθεί , είναι δυνατόν τα πρότυπά μας να περιέχουν πληροφορίες για επίπεδα (Layers) που χρησιμοποιούμε συχνά , για τύπους γραμμών , για έτοιμα στυλ κειμένων , στυλ διαστασιολόγησης για διάφορες από τις πιό συνηθισμένες κλίμακες καθώς και στυλ διαμόρφωσης πινάκων.


Ουσιαστικά λοιπόν , πετυχαίνουμε μια τυποποίηση η οποία αποθηκεύεται σε αρχεία τύπου *.dwt (drawing templates) και μπορούμε τα επόμενα σχέδιά μας να τα βασίζουμε στις τυποποιήσεις που εμείς δημιουργούμε και περιέχουν τις ρυθμίσεις που χρησιμοποιούμε περισσότερο ώστε να εξοικονομείται πολύτιμος χρόνος.

Πως γράφουμε κείμενο υπό γωνία ;



Ο απλούστερος τρόπος είναι να γράψουμε το κείμενο και στη συνέχεια να αλλάξουμε από τις ιδιότητες (Properties) την γωνία περιστροφής στην επιθυμητή.

21 Ιαν 2011

Τρισδιάστατη τεχνολογία και στις διαφημίσεις


Η τρισδιάστατη τεχνολογία διάγει μέρες μεγάλης δόξας. Στην οθόνη του σινεμά η τρισδιάστατη ταινία Avatar έσπασε τα ταμεία. Φυσικά, ακολούθησαν και άλλα φιλμ, κάνοντας χρήση της ίδιας τεχνολογίας. Τώρα πλέον μπορείτε να αγοράσετε και τρισδιάστατη τηλεόραση, ενώ τα πρώτα τρισδιάστατα παιχνίδια υπολογιστή «ξεμυτίζουν» στην αγορά.
Στο μεταξύ, στην Κίνα φαίνεται να μη χορταίνουν αυτή την ανεπανάληπτη εμπειρία. Από την άνοιξη του 2009, αρκετές ημερήσιες εφημερίδες κυκλοφορούν με δώρο τρισδιάστατα γυαλιά της δεκαετίας του 1960. Τα άρθρα πάντως δεν τυπώνονται τρισδιάστατα. Τρισδιάστατες όμως είναι οι διαφημίσεις που προβάλλονται δυναμικά ενώπιον των Κινέζων.

Sony Vaio VPC- 11S1E - Netbook για λίγους !




Το εν λoγω notebook αποτελεί μία ξεχωριστή δημιουργία της Sony, απευθυνόμενη σε ένα ελιτίστικο κοινό. Το X11S1E χρησιμοποιεί hardware που συναντάμε σε netbooks, όπως επεξεργαστή Atom με αντίστοιχο chipset, από εκεί και πέρα, όμως, τίποτε άλλο δεν είναι ίδιο. 


Η καταπληκτική κατασκευή του το καθιστά ξεχωριστό, αφού μιλάμε για ένα σύστημα με βάρος που βρίσκεται κάτω από τα 800 γραμμάρια και συνολικό πάχος ελάχιστων χιλιοστών. Η οθόνη LED ανάλυσης HD Ready εντυπωσιάζει αμέσως με τη φωτεινότητά της και την άριστη χρωματική απόδοση. Το πληκτρολόγιό του, αν και αρκετά μικρό, κρίνεται βολικό και μετά από λίγη εξάσκηση γίνεται αποδοτικό. 

Στον τομέα της δικτύωσης το Vaio παίρνει άριστα, διαθέτοντας, μεταξύ άλλων, δυνατότητα σύνδεσης σε δίκτυα 3G. Εκεί που προβληματίζει, ωστόσο, είναι στις επιδόσεις, όπου, αναλογικά με το κόστος του, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε τίποτε άλλο πέρα από πλοήγηση στο Internet και απλές εφαρμογές γραφείου. 


Θύρες


2xUSB 2.0, 1x VGA, card reader
ΔικτύωσηGigabit LAN, Wi-Fi 802.11n, Bluetooth 2.0, 3G modem
Λειτουργικό σύστημαWindows 7 Professional
Οθόνη11,1 ίντσες, 1.366x768 (LED)
ΕπεξεργαστήςIntel Atom Z540, 1.866MHz
Μνήμη2.048ΜΒ DDR2 533MHz
Σκληρός Δίσκος128GB, Samsung SSD MMCRE28GFMXP
Βάρος770 γραμμ
Εγγύηση (χρόνια)2

Τα Tablets εισχωρούν για τα καλά στη ζωή μας



Τα tablets αποτελούν σίγουρα τον σημερινό πρωταγωνιστή της τεχνολογίας, «το νέο hot gadget», και οι εταιρείες παράγουν εκατοντάδες χιλιάδες «κομμάτια» για να καλύψουν την αναμενόμενη ζήτηση. Μόνο που αυτό θα έχει και επακόλουθα, που θα γίνουν αισθητά και σε άλλους χώρους της τεχνολογίας.

Μπορεί το iPad της Apple να έφερε και πάλι στο προσκήνιο τα tablets και μάλιστα εισάγοντας εντυπωσιακή ευκολία στη χρήση και ιδιαίτερα χαμηλό βάρος , αλλά τώρα πια υπάρχει πλήθος κατασκευαστών που ασχολούνται με αυτά. Και αισιοδοξώντας πως θα υπάρχει αρκετά υψηλή ζήτηση (και για τα δικά τους) tablets, παράγουν εκατοντάδες χιλιάδες «κομμάτια» που σκοπεύουν να διαθέσουν στην αγορά. Εκατοντάδες χιλιάδες «κομμάτια», καθένα από τα οποία αποτελείται φυσικά από κάποια υλικά: οθόνες, μπαταρίες, chips μνήμης κ.λπ. Υλικά που, μέχρι πρόσφατα, χρησιμοποιούνταν και σε «κανονικούς υπολογιστές», και ακόμη περισσότερο, σε netbooks.

Έτσι, υπολογίζεται πως ακριβώς λόγω των υψηλών ρυθμών παραγωγής των tablets, λίαν συντόμως θα γίνουν αισθητές ελλείψεις σε «πρώτες ύλες», που θα επηρεάσουν και τους υπολογιστές. Ακριβώς επειδή «θα παράγονται πολλά tablets», στα οποία οι περισσότεροι κατασκευαστές σήμερα δίνουν προτεραιότητα, ίσως σύντομα να μην υπάρχουν διαθέσιμες μπαταρίες για netbooks και laptops, ή άλλα τμήματα τους.

Οι ελλείψεις αναμένεται πως θα γίνουν αισθητές και στους τελικούς καταναλωτές, που θα δουν τις τιμές των notebooks να ανεβαίνουν, για να ανταπεξέλθουν στο υψηλότερο (λόγω της έλλειψης πρώτων υλών) κόστος παραγωγής τους.

18 Ιαν 2011

Που θα βρω τυπολόγια για υπολογισμό εμβαδών (και όχι μόνο) ;

Αρκετές φορές βρισκόμαστε on-line  και χρειάζεται να βρούμε τους τύπους για άμεσους υπολογισμούς χωρίς να χρειάζεται να ... ξεθάψουμε βιβλία.


OCR - Διαβάζει από εικόνες και μετατρέπει σε κείμενο

Τα προγράμματα OCR μετατρέπουν scan-αρισμένα έγγραφα , από jpg ή tif σε μορφή επεξεργάσιμου αρχείου για παραπέρα διορθώσεις και επεξεργασία.


Η αλήθεια είναι ότι η διαδικασία εξοικονομεί αρκετό χρόνο απλά πρέπει το λογισμικό να μπορεί να "μαθαίνει" ώστε να αναγνωρίζει ατέλειες από τη σάρωση , χαρακτήρες ελαττωματικά τυπωμένους κ.λ.π.

Αν δεν απασχολεί η υποστήριξη της Ελληνικής γλώσσας , δείτε εδώ.

Τι ακριβώς μπορώ να κάνω με την VBA του Autocad ;



H Visual Basic for Applications , εφόσον έχει γίνει πλήρη εγκατάσταση του Autocad , μας επιτρέπει να γράψουμε προγραμματιστικά εργαλεία τα οποία θα αυτοματοποιούν πολύπλοκες και επαναλαμβανόμενες εργασίες. Π.χ. να διαβάσουμε από αρχεία *.txt δεδομένα και να τα "ραπορτάρουμε" σε κάνναβο ή να επιλέξουμε ομαδικά σχεδιαστικά αντικείμενα και να πάρουμε σχεδιαστική πληροφορία για το μήκος τους , την επιφάνειά τους κ.λ.π.

Για να ξεκινήσουμε να γράφουμε δικό μας κώδικα , αρκεί να πατήσουμε Alt-F11 ή μέσω των menu να πάμε : Tools -> Macro -> Visual Basic Editor

17 Ιαν 2011

Διαθέτω κάποιο σεβαστό ποσό και ζητώ επιτραπέζιο υπολογιστή

Αναμφίβολα οι τιμές έχουν κατρακυλήσει και με ένα ποσό γύρω στα 450 Euro , μπορεί να στήσει κανείς ένα εισαγωγικό υπολογιστή για δουλειές γραφείου και περιήγηση στο Internet.

Τι μπορεί να κάνει κάποιος που έχει απαιτήσεις σε επεξεργαστική ισχύ , σε χώρο αποθήκευσης και σε ταχύτητα απεικόνισης ;

Επιλογή συμβόλων αρχής και πέρατος διαστάσεων







Ανάλογα με το είδος του σχεδίου και τον ... σχεδιαστή , υπάρχουν κάποια σύμβολα τα οποία τοποθετούνται στην αρχή ή στο πέρας των γραμμών διαστάσεων για ευκολότερη διάκριση από τις απλές γραμμές του σχεδίου.

Διαστασιολόγηση με συγκεκριμένο πλήθος δεκαδικών

Αρκετές φορές θα έχει τύχει να θέλουμε οι διαστάσεις που τοποθετούμε να έχουν συγκεκριμένο πλήθος δεκαδικών σημείων.

Για να γίνει αυτό , ή θα πρέπει να παρέμβουμε στο συγκεκριμένο στυλ διαστάσεων ή μέσω των ιδιοτήτων (properties) θα ρυθμίσουμε τα δεκαδικά ψηφία σε όσα εμείς επιθυμούμε

16 Ιαν 2011

Δέκα χρόνια συμπληρώνει η wikipedia






Η Wikipedia είναι σήμερα ένας από τους πέντε δημοφιλέστερους δικτυακούς τόπους, η προσφορά της όμως δεν έχει ακόμα κορυφωθεί -οι χρήστες της θα υπερδιπλασιαστούν από τα 400 εκατομμύρια σήμερα στο ένα δισεκατομμύριο το 2015, εκτιμά ο Τζίμι Ουέιλς, με αφορμή τα δέκατα γενέθλια της εγκυκλοπαίδειάς του.

Η Wikipedia, η εγκυκλοπαίδεια που επιτρέπει στους ίδιους τους αναγνώστες να γράφουν τα άρθρα της, προσφέρει σήμερα 17 εκατομμύρια άρθρα, από τα οποία τα 3,5 εκατομμύρια στα αγγλικά και σχεδόν 59.000 στα ελληνικά.

11 Ιαν 2011

Γραφικές παραστάσεις σε "πολικές" συντεταγμένες



Αρκετοί από μας , μια και περνούν τα χρόνια , έχουμε ξεχάσει να κάνουμε γραφικές παραστάσεις συναρτήσεων σε πολικά συστήματα συντεταγμένων.

Διαβάστε εδώ πως μπορούν να γίνουν εύκολα τέτοια διαγράμματα.

Υπολογισμοί όγκων στερεών σωμάτων


Αρκετές φορές θα σας έχει τύχει να θέλετε να υπολογίσετε όγκο στερεών σωμάτων χωρίς να έχετε κοντά σας τα απαραίτητα βοηθήματα.

Το διαδίκτυο προσφέρει on line εργαλεία προκειμένου να σας βοηθήσουν .

Σχετικά , διαβάστε εδώ.

5 Ιαν 2011

Προστασία του υπολογιστή από "απειλές"

Πολλά ακούγονται για ιούς των υπολογιστών τα τελευταία χρόνια. Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν χιλιάδες παραλλαγές ιών στην "πιάτσα" και μάλιστα κάποιες καταφέρνουν και καμουφλάρονται επιτυχημένα.

Για να υπάρξει προστασία από κακόβουλα προγράμματα θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι δεν αρκεί η αγορά ενός προγράμματος antivirus. Χρειάζεται να έχουμε το νου μας ώστε το πρόγραμμα να ενημερώνεται αυτόματα από το Internet για τους νέους ιούς και τις παραλλαγές τους. Επίσης χρειάζεται να εγκαταστήσουμε κάποιο anti-spyware πρόγραμμα σε περίπτωση που το πρόγραμμα antivirus δεν μας καλύπτει. Για να υπάρχει πιο ολοκληρωμένη προστασία θα πρέπει να εγκαταστήσουμε και κάποιο firewall είτε να αποκτήσουμε κάποια λύση total internet security. Εννοείται ότι τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα θα "σαρώνουμε" τον υπολογιστή με το ειδικό πρόγραμμα ώστε να ελέγχουμε την ασφάλεια και την ακεραιότητα του υπολογιστή και των δεδομένων μας.

Όταν η συμπίεση αρχείων γίνεται εύκολη υπόθεση





To TUGZip είναι ένα από τα απαραίτητα freeware προγράμματα που πρέπει να βρίσκονται εγκατεστημένα σε όλους τους υπολογιστές. Βοηθά στην εύκολη συμπίεση αρχείων ώστε να μπορούμε εύκολα να τα "πάρουμε μαζί μας" με κάποιο USB Stick.

Με το πρόγραμμα αυτό μπορούμε να αποσυμπιέσουμε επίσης όλους τους γνωστούς τύπους αρχείων όπως ZIP, 7-ZIP, A, ACE, ARC, ARJ, BH, BZ2, CAB, CPIO, DEB, GCA, GZ, IMP, JAR, LHA (LZH), LIB, RAR, RPM, SQX, TAR, TGZ, TBZ, TAZ, YZ1 και αρχεία ZOO. 



Περισσότερα γι' αυτό εδώ.



Διαχειριστείτε με ευκολία τα αρχεία σας

Αν η χρήση του Windows Explorer δεν είναι από τα ... δυνατά σας σημεία  , υπάρχουν λύσεις και μάλιστα δωρεάν .

Μία από αυτές ακούει στο όνομα FreeCommander και αναλαμβάνει να βοηθήσει στην τακτοποίηση , μετακίνηση , αντιγραφή και γενικά στην διαχείριση των κάθε λογής αρχείων σας.




Υπάρχει έκδοση με ελληνικά menu και επιτρέπει την εποπτεία αρχείων εικόνων.

Περισσότερα στοιχεία θα βρείτε εδώ.