Τα δημόσια σημεία ασύρματης πρόσβασης στο Διαδίκτυο είναι ευλογία όταν χρειάζεται κανείς την πρόσβαση, μπορεί όμως να αποδειχτούν κατάρα εάν δεν γνωρίζει τους κινδύνους που ελλοχεύουν σε αυτά: ξέρατε ότι μπορεί να μην συνδέεστε στο πραγματικό δίκτυο αλλά σε έναν σκοτεινό «σωσία» του ή ότι κάποιος μπορεί να υποκλέπτει την κίνηση και «να σας ακούει» τη στιγμή που εσείς αποδίδετε την καθυστέρηση στην πολυκοσμία;
Ποιές είναι λοιπόν οι ενδείξεις πιθανής υποκλοπής στοιχείων σε ένα δημόσιο δίκτυο ασύρματης πρόσβασης ;
- Αυτό που πρέπει να κάνει καχύποπτο το χρήστη είναι όταν υπάρχει ένα Wi-Fi hotspot με όνομα που δεν αναγνωρίζεται ή που μοιάζει με κάποιο επίσημο όνομα.
- O χρήστης οφείλει να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικός σε hotspot που δεν χρειάζονται εισαγωγή κωδικού για την πρόσβαση. Ιδιαίτερα, όταν πρόκειται να δώσει ευαίσθητα προσωπικά στοιχεία σε διαδικτυακές υπηρεσίες.
- Συχνά, παρατηρείται έντονο κυκλοφοριακό στο ασύρματο δίκτυο: το «μαγικό» της κλοπής γίνεται μέσω proxy, έναν υπολογιστή που παρεμβάλλεται και παρακολουθεί τη ασύρματη επικοινωνία μέσω Wi-Fi. Ο proxy συλλαμβάνει και αποθηκεύει αντίγραφo της κίνησης στο laptop του υποκλοπέα. Στη συνέχεια, στέλνει τις πληροφορίες του χρήστη στο πραγματικό Wi-Fi hotspot. Εκτός από μια καθυστέρηση, ο χρήστης δεν παρατηρεί τίποτε άλλο. Εντούτοις, η καθυστέρηση δεν είναι απόδειξη για την υποκλοπή. Σε δίκτυα με πολλούς χρήστες η καθυστέρηση μπορεί πράγματι να οφείλεται στην πολυκοσμία.
- Ο γενικός κανόνας απαγορεύει την χρήση δημόσιων ασύρματων δικτύων για την πρόσβαση σε τραπεζικούς λογαριασμούς, ή άλλους ιδιαίτερα σημαντικές υπηρεσίες για τον χρήστη. Αν πρέπει όμως να μπείτε από δημόσιο ασύρματο δίκτυο, προσέξτε και συνεχίστε να προσέχετε τη διεύθυνση που επισκέπτεστε καθ'όλη τη διάρκεια της συνεδρίας. Υπό κανονικές συνθήκες η διεύθυνση της ιστοσελίδας κάθε τράπεζας ξεκινά με https αντί για http, που σημαίνει ότι η κίνηση είναι κρυπτογραφημένη (και εμφανίζει στο κάτω μέρος του παραθύρου του browser το χαρακτηριστικό εικονίδιο ενός κλειστού λουκέτου). Η σύνδεσή σας πρέπει να παραμένει κρυπτογραφημένη καθόλη τη διάρκεια της συνεδρίας σας -εάν παρατηρήσετε ότι βρίσκεστε σε ανασφαλή ιστοσελίδα (το λουκέτο είναι ανοικτό), διακόψτε αμέσως τη συνεδρία σας.
- Μην χρησιμοποιείτε δημόσια δίκτυα Wi-Fi που δεν απαιτούν στοιχεία εισόδου (login). Εάν πρόκειται μάλιστα να δώσετε σημαντικά στοιχεία εισόδου, τότε εάν έχετε επιλογή προτιμήστε δίκτυα που κάνουν κρυπτογράφηση WPA (ή καλύτερα WPA2), όχι WEP.
- Όταν ολοκληρώσετε τη δουλειά σας αποσυνδεθείτε (logout), μην παραμένετε συνδεδεμένοι.
- Πάγιο μέλημά σας πρέπει να είναι να μην δίνετε παντού το ίδιο password -εάν κλαπεί, δίνετε πρόσβαση στους λογαριασμούς σας μονομιάς.
- Εάν χρησιμοποιείτε συχνά δημόσια Wi-Fi hotspot, μπείτε μέσω VPN. Το εικονικό ιδιωτικό σας δίκτυο κρυπτογραφεί την επικοινωνία σας, ακόμα και σε δίκτυα χωρίς ασφάλεια.
- Απενεργοποιήστε το μοίρασμα αρχείων (file sharing) στον υπολογιστή σας (δείτε πώς γίνεται στα Windows XP).
- Πολλά προγράμματα πλοήγησης (οι browser) προειδοποιούν το χρήστη ότι επιχειρεί επίσκεψη σε πλαστό δικτυακό τόπο: Μην αγνοείτε αυτές τις προειδοποιήσεις και πάντα, να ενημερώνετε το λογισμικό αντι-ιικής προστασίας (και απαραίτητα το λειτουργικό σας).
- Αναζητήστε προσθήκες στον browser (encryption add-on) που κάνουν κρυπρογράφηση της επικοινωνίας με δημοφιλή σάιτ (π.χ. Force-TLS για το Firefox)
- Όλοι οι ειδικοί συνιστούν την ενεργοποίηση του τείχους προστασίας (firewall).