17 Οκτ 2011

On - Line Backup

Αναμφισβήτητα , στον ψηφιακό μας κόσμο , η αξία των δεδομένων μας είναι το σημαντικότερο για μας . Κάτι το οποίο το ... διαπιστώνουμε με τρόμο όταν ο υπολογιστής αρνείται να ξεκινήσει ή αρνείται να διαβάσει από το δίσκο !

Όλοι μας αποφεύγουμε να κάνουμε κακές σκέψεις και έχουμε διώξει από το μυαλό μας κάθε καταστροφικό σενάριο αλλά και η τάση της ΔΕΗ αλλά και οι δίσκοι μας καμμιά φορά μας φέρνουν μπροστά στο αναπάντεχο και απέναντι στους "εφιάλτες" μας .

Αρκετοί προτιμάμε την ασφάλεια των εξωτερικών δίσκων και μάλιστα έχουμε δύο τρείς ώστε να γράφουμε "κυκλικά" τα δεδομένα μας ώστε αν κάτι πάει στραβά σε κάποιον εξωτερικό δίσκο , να υπάρχουν οι άλλοι ...

Βέβαια , για την δουλειά μας , αρκούν πιθανώς και κάποια USB Sticks αλλά οι περισσότεροι κρατάμε μουσική και ταινίες οπότε η ... μανία της συλλογής μας κάνουν να αγοράζουμε τα terabytes με γρήγορους ρυθμούς.

Για τα δεδομένα που μας "καίνε" , δηλαδή τα αποτελέσματα της δουλειάς μας , σπάνια νοιαζόμαστε τόσο . Η ψηφιακή δουλειά μας όμως είναι ανεκτίμητη (αναντικατάστατη και πρωτότυπη) και γι' αυτήν θα πρέπει να μεριμνήσουμε περισσότερο.

Τα νέα είναι ευχάριστα ...

Υπάρχουν sites που είτε δωρεάν είτε με μικρό ετήσιο τίμημα μας επιτρέπουν να ανεβάσουμε την δουλειά μας σε servers & data centers με πολλαπλά backup και υψηλά επίπεδα αξιοπιστίας.

Μερικά από αυτά φαίνονται παρακάτω :

https://skydrive.live.com/  (25 Gigabytes κατόπιν εγγραφής)

Τα περισσότερα , με μια απλή εγγραφή , θα μας δώσουν 1 - 5 Gigabytes αποθηκευτικού χώρου για τα σημαντικά μας αρχεία (κείμενα , έγγραφα , υπολογιστικά φύλλα, φωτογραφίες κ.λ.π.) . Αρκετά παρέχουν ευκολίες ώστε κάποια αρχεία ή φακέλλους να τα μοιραζόμαστε εύκολα με τους συνεργάτες μας.

Υπάρχουν επί πληρωμή πλάνα γύρω στα 80-100 Euro το χρόνο που επιτρέπουν αποθήκευση ως 100 Gigabytes δεδομένων . Οι ανάγκες μας και οι απαιτήσεις μας καθορίζουν το μέγεθος του αποθηκευτικού χώρου που χρειαζόμαστε.

Πάνω απ' όλα θα πρέπει να μας γίνει συνείδηση και συνήθεια , να αποθηκεύουμε τακτικά τα πολύτιμα δεδομένα και αρχεία μας . Δεν χρειάζεται να μας χτυπήσει την πόρτα η κακιά η ώρα ...