7 Ιουλ 2012

Ελπίδες για τη διάσωση μικρών νησιωτικών υγρότοπων


 Χαρμόσυνη εξέλιξη μέσα στις δυσμενείς επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης  αποτελεί η υπογραφή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ 229/19.06.2012) του διατάγματος για την προστασία 380 μικρών υγρότοπων έκτασης μέχρι 80 στρ. στα ελληνικά νησιά.

Ένα χρόνο μετά την ανάρτηση του για ηλεκτρονική διαβούλευση από την τότε Υπουργό ΠΕΚΑ κα Τίνα Μπιρμπίλη, το σχέδιο π.δ. αποτελεί στην ουσία το πρώτο διάταγμα κατ’ εξουσιοδότηση του νόμου 3937/2011 για την προστασία της βιοποικιλότητας. Αξίζει να σημειωθεί ότι το σχέδιο π.δ. προωθήθηκε από τον μετέπειτα Υπουργό ΠΕΚΑ κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τον προβλεπόμενο έλεγχο νομιμότητας. Όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται στο πρακτικό επεξεργασίας του ΣτΕ (80/2012), με το οποίο εγκρίνεται ως νόμιμο το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος , «ενόψει του περιεχομένου του σχεδίου που εκδίδεται σε εκτέλεση της συνταγματικής επιταγής για προστασία του περιβάλλοντος, η Διοίκηση πρέπει να μεριμνήσει για την ταχεία προώθησή του». Στη συνέχεια, ο υπηρεσιακός Υπουργός ΠΕΚΑ κ. Γρηγόρης Τσάλτας έβαλε την τελική υπογραφή εκ μέρους του Υπουργείου Περιβάλλοντος και προώθησε το διάταγμα στην Προεδρία της Δημοκρατίας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας υπέγραψε το διάταγμα στις 13 Ιουνίου, επικυρώνοντας έτσι μια σημαντική και πρωτοποριακή νομική δέσμευση για τη διατήρηση του ιδιαίτερου οικολογικού πλούτου των ελληνικών νησιών.

Για την περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς που έχει από το 2004 αναδείξει με συνεπή δουλειά έρευνας, χαρτογραφικής αποτύπωσης, επιτόπιας παρακολούθησης και πίεσης προς τις αρμόδιες υπηρεσίες την τεράστια οικολογική αξία των μικρών νησιωτικών υγροτόπων, η υπογραφή του διατάγματος είναι μια σημαντική πρώτη νίκη στον αγώνα για διατήρηση αυτών των μικρών φυσικών θησαυρών της Ελλάδας.

«Αν και ο αγώνας για την προστασία αυτών των χαρακτηριστικών και εξαιρετικά ευάλωτων οικοσυστημάτων των ελληνικών νησιών δεν τελειώνει εδώ, σίγουρα η υπογραφή του διατάγματος προστασίας μας γεμίζει με αισιοδοξία», τονίζει ο Δημήτρης Καραβέλλας, Γενικός Διευθυντής του WWF Ελλάς. «Η μεγάλη πρόκληση είναι βέβαια η εφαρμογή και το WWF Ελλάς θα είναι επίμονα παρόν για να διασφαλιστεί η εφαρμογή του, τόσο με το ιδιαίτερα ικανό και αποτελεσματικό δίκτυο παρακολούθησης των μικρών υγροτόπων, όσο και μέσα από τη δουλειά της νομικής ομάδας της οργάνωσης που καθημερινά αντιμετωπίζει περιβαλλοντικές απειλές από ολόκληρη την Ελλάδα».

Πηγή : www.in.gr - WWF