9 Σεπ 2012

Ανιούσα υγρασία : Προσέχουμε και (μονώνουμε) για να έχουμε ...


Ένα από τα πιο δύσκολα και επίμονα προβλήματα στον τομέα της στεγανοποίησης είναι η ανιούσα υγρασία. Πολλοί ιδιοκτήτες σπιτιών προσπαθούν με "ανθρώπινα" μέσα να λύσουν ένα ζήτημα που λύνεται μόνο με επαγγελματική βοήθεια. Ας επικεντρωθούμε όμως αρχικά, στο τι είναι η ανιούσα υγρασία. Πρόκειται λοιπόν για τη σχεδόν κάθετη προς τα επάνω αργή ροή του νερού μέσα από τα τριχοειδή δίκτυα των πορωδών δομικών υλικών. Το νερό κινείται κατά αυτόν τον τρόπο λόγω των τριχοειδών φαινόμενων και ιδιαίτερα στην μεγάλη συνάφεια των μορίων του νερού με τα δομικά υλικά.

Πώς ανακαλύπτουμε το πρόβλημα;

Τα συμπτώματα που υπάρχουν όταν υπάρχει ανιούσα υγρασία στο χώρο είναι διάφορα όπως η υγρασία ή τα φουσκώματα και το ξεφλούδισμα των χρωμάτων από τους τοίχους καθώς επίσης και η μούχλα, οι διαβρώσεις και οι εξανθήσεις - αποκολλήσεις χρώματος . Βέβαια ακόμα και αν υπάρχουν τα παραπάνω συμπτώματα ένας απλός κάτοικος ενός σπιτιού δεν μπορεί να αναγνωρίσει την ανιούσα υγρασία, αφού είναι πού δύσκολα αναγνωρίσιμη. Άλλωστε η μούχλα και το ξεφλούδισμα των χρωμάτων δεν μαρτυρούν μόνο την ύπαρξη της ανιούσας υγρασίας

Αν η ανιούσα υγρασία δεν αντιμετωπιστεί άμεσα τότε είναι ικανή να προκαλέσει αρκετές ζημιές σε ένα κτίσμα. Όπως την εκτεταμένη διάβρωση διάφορων τύπων πετρωμάτων και την πτώση σοβάδων.
H πρόληψη είναι ο καλύτερος σύμμαχος στη μάχη με την ανιούσα υγρασία. Αρχικά θα πρέπει να γίνει σωστή διαχείριση των επιφανειακών νερών. Συνετό θα είναι να αποστραγγιστούν τα νερά περιμετρικά του χώρου, να χρησιμοποιηθούν στεγανές μεμβράνες κάτω από τις πλάκες υπογείου και να κολληθούν ταινίες διακοπής ανιούσας υγρασίας στις βάσεις των τοίχων. Άλλη μία λύση θα μπορούσε να είναι η κατασκευή μηχανικών φραγμάτων ή  εισαγωγή χημικών φραγμάτων (Πρόκειται για μια ουσία σε μορφή gel που εισέρχεται στο εσωτερικό του τοίχου με σκοπό να δημιουργήσει ένα φράγμα που θα εμποδίσει την υγρασία να ανεβαίνει προς τα επάνω).

Όπως και να' χει , η άμεση , συνολική και μεθοδική προστασία μπορεί να υλοποιηθεί αφού δει επί τόπου την ζημιά κάποιος εξειδικευμένος μηχανικός , διαπιστώσει την έκτασή της  και προτείνει λύσεις που θα υλοποιηθούν από εξειδικευμένα συνεργεία.