17 Νοε 2012

Σκυρόδεμα με πρωτοποριακά χαρακτηριστικά από τη ΡωσίαΡώσοι επιστήμονες εφηύραν ένα είδος μπετόν το οποίο είναι ανθεκτικό και δεν χάνει τις ιδιότητές του κάτω από  οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες. Δεν είναι μόνο πιο ισχυρό από τις άλλες μάρκες μπετόν αλλά και σκληραίνει πιο γρήγορα. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την επείγουσα επισκευή χαλασμένων γεφυρών, υδατοφραχτών και δρόμων. Και τα έργα αποκατάστασης μπορούν τώρα να διεξάγονται υπό οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες.
Εκ πρώτης όψεως είναι όλα όπως πάντα: άμμος, χαλίκια από γρανίτη, τσιμέντο. Όμως, αντί νερού στο μίγμα προσθέτουν ειδικό πολυμερές υγρό, το οποίο προσδίδει στο μπετόν μοναδικές ιδιότητες, αναφέρει ανώτερος επιστημονικός ερευνητής του Ρωσικού Χημικο-Τεχνολογικού Ινστιτούτου Μεντελέγιεφ:
- Είχαμε περιπτώσεις, όταν εργαζόμασταν σε αρκετά χαμηλές αρνητικές θερμοκρασίες, μέχρι και -28 βαθμών Κελσίου υπό το μηδέν . Δοκιμάσαμε το μπετόν και σε καταρρακτώδη βροχή και ακόμη και κάτω από το νερό.

Το ειδικό πολυμερές υγρό περιβάλλει όλα τα συστατικά, τα συνθέτει μεταξύ τους, και ταυτόχρονα τα προστατεύει από τις χημικές επιδράσεις. Αυτό φαίνεται ιδιαίτερα όταν τοποθετούμε τα δείγματα σε οξύ, λέει η Ελένα Πισαρένκο, η επιστημονικός ερευνητής του Ρωσικού  Ινστιτούτου Μεντελέγιεφ.

Σύμφωνα με τους κατασκευαστές, αυτή η ιδιότητα θα είναι χρήσιμη κατά την επιδιόρθωση των βιομηχανικών εγκαταστάσεων, γεφυρών και άνω διαβάσεων τεχνικών έργων , όπου συνεχώς εφαρμόζονται καυστικά υγρά και χημικά προϊόντα, όπως για παράδειγμα τα αντιψυκτικά διαλύματα για τους αυτοκινητόδρομους.

Άλλη μια σημαντική ιδιότητα του νέου μπετόν είναι η ταχύτητα πήξης. Είναι αναντικατάστατο για την κάλυψη των κενών σε υδατοφράχτες, ή στους διαδρόμους απογείωσης στα αεροδρόμια. Για να αποκτήσει δύναμη, το απλό μπετόν θα χρειαστεί έναν μήνα, ενώ η νέα μάρκα του μπετόν πήζει σε μιάμιση ώρα και θα είναι πιο ισχυρό από το απλό μπετόν σχεδόν κατά δύο φορές. Το σύνθετο μπετόν κάνει για όλα. Μπορεί εύκολα να αντικαταστήσει τα ήδη υπάρχοντα υλικά. Και όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες, δεν θα είναι πιο ακριβό από το συνηθισμένο τσιμέντο.

Πηγή πληροφοριών :http://greek.ruvr.ru/2012_11_13/94427844/