9 Ιουν 2013

Αυθαίρετα: Nέο Ε9 για όσους τακτοποίησαν

Στην υποχρεωτική υποβολή δήλωσης στοιχείων ακινήτων οικονομικού έτους 2013 (έντυπο Ε9) θα προχωρήσουν έως τα τέλη Αυγούστου περίπου450.000 ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι εντάχθηκαν  στο νόμο για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων (Ν. 4014/2011).

Ειδικότερα, σύμφωνα με tanea.gr, οι ιδιοκτήτες που τακτοποίησαν αυθαίρετα ή ημιυπαίθριους θα κληθούν να δηλώσουν ηλεκτρονικά στο έντυπο Ε9την επιφάνεια των χώρων που νομιμοποίησαν, ενημερώνοντας τη βάση δεδομένων του υπουργείου Οικονομικών για την ακίνητη περιουσία.

Οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων και ακινήτων με ημιυπαίθριους χώρους θα δηλώσουν τα ακίνητα στο Ε9 ή θα προσθέσουν τα «τακτοποιημένα» τετραγωνικά μέτρα στους κύριους χώρους των κατοικιών, γεγονός που σημαίνει ότι η συνολική επιφάνεια του ακινήτου θα μεγαλώσει, αυξάνοντας και τη φορολογητέα αξία του ακινήτου.

Η υποβολή του Ε9 για το οικονομικό έτος 2013, δηλαδή για όσους τακτοποίησαν αυθαίρετα το 2012, θα γίνεται μέχρι τα τέλη Αυγούστου εκτός αν η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων τροποποιήσει / αλλάξει τις προθεσμίες υποβολής .