4 Δεκ 2013

Έγκαιρη προειδοποίηση για φυσικές καταστροφές . Θα σώσει ζωές ...Οι πρόσφατες φυσικές καταστροφές που έπληξαν αρκετές χώρες στον κόσμο τους τελευταίους μήνες και σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, έχουν θορυβήσει τους επιστήμονες, οι οποίοι επισημαίνουν ότι είναι πλέον επιτακτική η ανάγκη για τη δημιουργία ενός «συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης». Μελετώντας τα «σημεία ανατροπής της ισορροπίας» που σχετίζονται με τις μεγάλες φυσικές καταστροφές του πλανήτη, η έκθεση της επιτροπής του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας για «απότομες» κλιματικές επιπτώσεις βρίσκει επικίνδυνη την ξαφνική άνοδο της στάθμης της θάλασσας, κάνοντας λόγο για λειψυδρία σε παγκόσμιο επίπεδο κατά τα επόμενα χρόνια και δεκαετίες. 

Οπως αναφέρει ο δρ. Τζέιμς Γουάιτ του Πανεπιστημίου του Κολοράντο, ο οποίος ήταν επικεφαλής της επιτροπής: «Η κλιματική αλλαγή είναι πραγματική, συμβαίνει τώρα, και θα πρέπει να ασχοληθούμε με αυτή. Πρώτο βήμα ένα είναι να αναγνωρίσουμε τα σημάδια που προμηνύουν τις απότομες αλλαγές.»

Σε σχετική έκθεση που δημοσιεύθηκε πρόσφατα, η επιστημονική ομάδα προβλέπει ένα άμεσο σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης των κλιματικών επιπτώσεων που θα ενσωματωθεί στα υπάρχοντα συστήματα προειδοποίησης για ξηρασίες, πλημμύρες, ή άλλες καταστροφές κατασκευάζοντας ένα δίκτυο οικολογικής παρακολούθησης.


Η νέα έκθεση διαφέρει από τις προηγούμενες, γιατί εκλαμβάνει ως αναπόφευκτη την συνεχιζόμενη υπερθέρμανση του πλανήτη και ψάχνει για τις επιπτώσεις στην ανθρωπότητα και τα ζώα, όχι μόνο στα γεωφυσικά και καιρικά φαινόμενα, όπως το λιώσιμο των παγετώνων ή η ξηρασία.
Οι ερευνητές εξέτασαν ένα ευρύ φάσμα απότομων κλιματικών αλλαγών, που κυμαίνονται από το λιώσιμο των πάγων της Δυτικής Ανταρκτικής μέχρι την απότομη πτώση των επιπέδων του οξυγόνου στον ωκεανό.

Μέσα στις επόμενες δεκαετίες, η έκθεση προβλέπει υψηλό κίνδυνο εξαφάνισης του πάγων της Αρκτικής θάλασσας κατά τη θερινή περίοδο και εξαφανίσεις ειδών στον ωκεανό και στην ξηρά.

Πηγή : ΑΠΕ - www.in.gr - www.iefimerida.gr