19 Δεκ 2013

Γεωθερμία : Αυτός ο άγνωστος ...

Δεκαπλάσια γεωθερμική παραγωγή σε σύγκριση με τις συμβατικές μεθόδους, αλλά και απομάκρυνση του διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα υπόσχεται νέα τεχνολογία που αναπτύσσουν ερευνητές του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο, του Πανεπιστημίου της Μινεσσότα και του εργαστηρίου Lawrence Livermore.

Η νέα μέθοδος βασίζεται στη χρήση διοξειδίου του άνθρακα αντί νερού στην εκμετάλλευση των υπόγειων γεωθερμικών πεδίων. Αναλυτικότερα, το νέο σχέδιο γεωθερμικής μονάδας προβλέπει μια σειρά ομόκεντρων δακτυλιοειδών οριζοντίων πηγαδιών τα οποία γεμίζουν με ένα μείγμα διοξειδίου του άνθρακα, αζώτου και νερού.


Το μείγμα κυκλοφορεί μέσα από τους δακτυλίους, συλλέγει τη θερμότητα από τα έγκατα της γης και τη μεταφέρει στην επιφάνεια για να τροφοδοτήσει ηλεκτρογεννήτριες. Ψηφιακές προσομοιώσεις του συστήματος με ομόκεντρους δακτυλίους εύρους 16 χιλιομέτρων τοποθετημένων πέντε χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια του εδάφους έδειξαν ότι μπορεί να παραχθεί ενέργεια ισχύος 500 Μεγαβάτ, όσο δηλαδή παράγει ένα μέσο ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο άνθρακα και δέκα φορές περισσότερη από τη μέση γεωθερμική μονάδα. 

Για να λειτουργήσει η τεχνολογία θα πρέπει η γεωθερμική μονάδα να συνδεθεί με μια πηγή διοξειδίου του άνθρακα, όπως για παράδειγμα ένα ρυπογόνο εργοστάσιο. Με αυτό τον τρόπο μπορεί να απομακρύνει 15 εκατ. τόνους διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα σε ετήσια βάση. Το μείγμα επιτρέπει ακόμα την αποθήκευση της ενέργειας για ημέρες ή και μήνες, ενώ το σχέδιο μπορεί να συμβάλλει στην εκμετάλλευση της γεωθερμικής ενέργειας σε περιοχές όπου δεν αφθονούν οι υπόγειες θερμές πηγές καθώς η χρήση διοξειδίου του άνθρακα και αζώτου μειώνει τις ανάγκες χρήσης ζεστού νερού. 

Πηγή : www.in.gr - www.econews.gr