5 Ιαν 2014

Βιοκλιματικό σπίτι. Επειδή η ενέργεια δεν περισσεύει ...

Αν υπάρχει η πολυτέλεια  της επιλογής του οικοπέδου όπου θα δημιουργήσετε μια βιοκλιματική κατοικία, τότε θα πρέπει να λάβετε υπόψη κάποιες παραμέτρους προσανατολισμού ώστε η σπατάλη ενέργειας για την θέρμανση - δροσισμού της νέας σας κατοικίας να είναι κατά το δυνατόν ελάχιστη.

 Καλό θα είναι το οικόπεδο να έχει θέα προς το νότο και κύριο άξονα κατά τη φορά ανατολής - δύσης. Mε αυτόν τον τρόπο το κτίριο καλύπτεται από τους βορινούς ανέμους και αξιοποιείται σωστά η θερμική ηλιακή ενέργεια. Φυσικά αυτά ισχύουν για ιδανικές τοποθεσίες, γιατί αν το οικόπεδο βρίσκεται σε υψόμετρο ή υπάρχει μπροστά του μεγάλη κατωφέρεια οι συνθήκες αλλάζουν.



Eπίσης, κάποιες μορφολογικές ανωμαλίες του εδάφους ή η ύπαρξη ανοιχτής θάλασσας μπροστά στο οικόπεδο πάλι μπορεί να αλλάξουν σημαντικά την κατεύθυνση και την ένταση του αέρα, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται διαφορές στη θερμοκρασία. Θεωρείται αυτονόητο ότι πρέπει να αποφεύγονται περιοχές όπου υπάρχουν καλώδια υπερύψηλης τάσης, υποσταθμοί και πυλώνες της ΔEH, κεραίες κινητής τηλεφωνίας ή ραδιοτηλεοπτικοί αναμεταδότες γιατί τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία που δημιουργούνται εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία.


Μη διστάσετε να προχωρήσετε σε μια μελέτη του εδάφους και του υπεδάφους (π.χ. για την ύπαρξη ραδονίου ή «γραμμών Xάρτμαν»), σε μελέτη για ενδεχόμενο ύπαρξης επικίνδυνων ραδιοσυχνοτήτων και ακτινοβολίας και φυσικά στην εκπόνηση μελέτης που θα αφορά την αντισεισμική προστασία της κατοικίας, αν η περιοχή έχει ιστορικό σεισμών.

Oι μουντοί, σκουρόχρωμοι εξωτερικοί τοίχοι απορροφούν το 70-90% της προσπίτουσας ηλιακής ακτινοβολίας, με συνέπεια την αποθήκευση θερμότητας. Aντίθετα, οι ανοιχτόχρωμοι τοίχοι ανακλούν μεγαλύτερο ποσοστό της προσπίπτουσας ακτινοβολίας μειώνοντας τη μετάδοση θερμότητας μέσω των επιφανειών στους εσωτερικούς χώρους. Αρκεί λοιπόν η επιλογή ανοικτών χρωματισμών στους εξωτερικούς τοίχους για να υπάρξει αυξημένη αντανακλαστικότητα της προσπίπτουσας ηλιακής ακτινοβολίας προς το περιβάλλον,  άρα και οικονομία.

Aλλη σημαντική δίοδος για την απορρόφηση και τη μετάδοση της θερμότητας είναι η οροφή. Mια ανοιχτόχρωμη οροφή ή μια οροφή μονωμένη με ανακλαστική μεμβράνη ή ακόμα καλύτερα μια «πράσινη» στέγη βοηθούν να κρατήσετε το σπίτι σας πιο δροσερό. Mέχρι και 40% της συσσωρευμένης θερμότητας μπορεί να φτάσει στο εσωτερικό του σπιτιού σας μέσω των υαλοπινάκων. H χρήση ανακλαστικών μεμβρανών στα υαλοστάσια ή ακόμα καλύτερα η εγκατάσταση υαλοπινάκων χαμηλής εκπεμψιμότητας αποτελεί μια αποτελεσματική λύση.

Aν θέλετε να εμποδίσετε τη θερμότητα να μπει στο σπίτι σας μελετήστε τους τρόπους που προτείνει η Greenpeace για την εξωτερική θερμομόνωση και τη σκίαση με την κατάλληλη φύτευση δέντρων και φυτών και με τα ανάλογα σκίαστρα και θα έχετε σημαντικά αποτελέσματα. Τρία δέντρα κατάλληλα φυτεμένα μπορούν να μειώσουν την ενέργεια για δροσισμό σε ποσοστό που φτάνει και το 50%. Αρκεί βέβαια , όσοι ενδιαφέρεστε , να λάβετε συμβουλές από ειδικούς επιστήμονες.