20 Μαρ 2014

Ηλεκτρονική διαχείριση οικοδομικών αδειών προ των πυλών ...



Ξεκινά το αμέσως προσεχές διάστημα σε πέντε Δήμους της χώρας (Αθήνα, Ηράκλειο, Κομοτηνή, Πειραιάς, Χανιά)  η πιλοτική λειτουργία της ηλεκτρονικής έκδοσης των οικοδομικών αδειών. Το νέο σύστημα έκδοσης των ηλεκτρονικών αδειών - που υλοποίησε το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας - φιλοδοξεί να απλοποιήσει και να διευκολύνει ουσιαστικά τη λειτουργία των υπηρεσιών Δόμησης.

Η ηλεκτρονική υποβολή αδειών δόμησης αποτελεί το πρώτο στάδιο των διαδικασιών της ταυτότητας κτηρίου. Από μια απάντηση του ΥΠΕΚΑ πληροφορούμαστε ότι τα πρώτα - χρονικά - βήματα για το σύστημα δημιουργίας και διαχείρισης ψηφιακής ταυτότητας κτιρίων είναι:

  •   Η υλοποίηση του υποσυστήματος ηλεκτρονικής έκδοσης αδειών δόμησης,
  •   Η υλοποίηση του υποσυστήματος διαχείρισης ελέγχων από τους ελεγκτές δόμησης από τις υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ.

Το γεγονός ότι η υλοποίηση του υποσυστήματος ελέγχου εργασιών δόμησης προηγείται της ταυτότητας κτηρίου, αποδεικνύει τον κομβικό ρόλο που θα έχει ο ελεγκτής δόμησης στο νέο τρόπο αδειών και ελέγχου των κατασκευών.

Βέβαια , σε μια περίοδο όπου οι οικοδομικές άδειες βίσκονται σε μια άνευ προηγουμένου πτώση , η ηλεκτρονική έκδοση από μόνη της  δεν θα βοηθήσει και πολύ . Η ηελτρονική αρχειοθέτηση - ανεύρεση θα μας γλύτωνε πό ώρες αναζήτησης , αν υπήρχε ...