31 Ιουλ 2014

Η αποκατάσταση του Ασωπού είναι έργο πνοής



Tο μεγαλύτερο σχέδιο περιβαλλοντικής αποκατάστασης της επόμενης περιόδου, συνολικού προϋπολογισμού 37.600.000 ευρώ, μπαίνει πλέον σε τροχιά, ύστερα από την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης της ολοκληρωμένης διαχείρισης υδατικών συστημάτων της περιοχής του Ασωπού, από τον αναπληρωτή υπουργό ΠΕΚΑ, Νίκο Ταγαρά, τον πρόεδρο του ΔΣ της ΕΥΔΑΠ ΑΕ, Αντώνη Βαρθολομαίο και τον δήμαρχο, Τανάγρας Ευάγγελο Γεωργίου.

Στόχοι του έργου είναι η αποτελεσματική διαχείριση των υδατικών συστημάτων, επιφανειακών και υπογείων, στην περιοχή του Ασωπού και η παροχή καθαρού νερού στους χρήστες ύδατος, κατοίκους και εργαζόμενους, για κάθε χρήση, αστική, βιομηχανική, ή αγροτική.
Άλλος στόχος είναι η διασφάλιση καλής ποιότητας και επαρκούς ποσότητας ύδατος στις βιομηχανίες, ιδίως τροφίμων, αλλά και τους αγρότες, σε μία περιοχή που εδώ και χρόνια υπάρχει μόλυνση των υπογείων υδάτων από χημικές ουσίες, όπως το εξασθενές χρώμιο κ.ά, αλλά και μειωμένη κάλυψη σε ύδρευση.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, οι μελέτες για την κατασκευή του έργου πρόκειται να ξεκινήσουν εντός του φθινοπώρου του 2014, ενώ η ολοκλήρωσή του προγραμματίζεται μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2018.
«Προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε ολιστικά τα πραγματικά προβλήματα που επηρεάζουν το περιβάλλον, την κοινωνική συνοχή και την οικονομία, εξαιτίας ενός τεράστιου και σύνθετου περιβαλλοντικού προβλήματος» τόνισε ο κ. Ταγαράς και επισήμανε: «Αποδεικνύουμε σήμερα στην πράξη ότι έχουμε ουσιαστική και με συγκεκριμένο περιεχόμενο βούληση για την προστασία του περιβάλλοντος και την αποκατάσταση των περιβαλλοντικών ζημιών, και μέσω αυτών, για το καλό του κοινωνικού συνόλου». «Προτείνουμε μία λύση στο χρόνιο πρόβλημα του Ασωπού, με την οποία όλοι στην περιοχή κερδίζουν. Και μαζί κερδίζει η χώρα, διότι το πρόβλημα στον Ασωπό είναι εθνικό πρόβλημα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός.

Ειδικότερα, η προγραμματική σύμβαση προβλέπει την κατασκευή κεντρικής μονάδας επεξεργασίας νερού, νέο δίκτυο τροφοδοτικών αγωγών, από τη νέα μονάδα μέχρι τις δεξαμενές των οικισμών, και κατασκευή νέων κεντρικών αγωγών διανομής για την ορθολογικότερη διανομή ποσίμου νερού στους οικισμούς Σχηματάρι, Οινόφυτα, Οινόη και Δήλεσι αλλά και στη βιομηχανική περιοχή Σχηματαρίου- Οινοφύτων.