22 Δεκ 2010

Autocad : Layers και οργάνωση στη σχεδίαση



Η σχεδίαση στο Autocad είναι μια διαδικασία η οποία απαιτεί εξοικείωση και φυσικά κάποιες βασικές γνώσεις σχεδίου με τις συμβατικές μεθόδους (χαρτί - χάρακας - παραλληλογράφος).

Αν και οι βασικές αρχές είναι ίδιες υπάρχουν βασικότατες διαφορές οι οποίες συνίστανται στην ιδιομορφία του μέσου επεξεργασίας και καταχώρησης.

Σχεδιάζοντας στο χαρτί , σπάνια χρησιμοποιούμε διαφορετικά ριζόχαρτα για τους τοίχους άλλα για τα υποστηλώματα , άλλα για τις δοκούς κ.λ.π. Στη σχεδίαση με το Autocad , μπορούμε φυσικά να ξεκινήσουμε να σχεδιάζουμε στο Layer 0 (όπως είναι η αρχική ρύθμιση) αλλά γενικά , αν θέλουμε να έχουμε αποτελεσματικό έλεγχο σε σύνθετα σχέδια , θα πρέπει να σκεφτούμε να οργανώσουμε τη σχεδιαστική μας πληροφορία ώστε να μπορούμε να απομονώνουμε ή να επεξεργαζόμαστε διαφορετικά "είδη" της σχεδιαστικής μας πληροφορίας με εύκολο αλλά και εποπτικό τρόπο.

Δεν έχει νόημα να τοποθετούμε τα αρχιτεκτονικά και στατικά στοιχεία στο ίδιο "ηλεκτρονικό" επίπεδο. Απεναντίας , σε άλλο επίπεδο θα βάλουμε τα κουφώματα , σε άλλο τους τοίχους , σε άλλο τα "γεμίσματα" με κεραμίδι κ.λ.π. Στη συνέχεια , ο πολιτικός μηχανικός , θα πάρει το/τα σχέδια του αρχιτέκτονα , θα τραβήξει "περασιές" και θα απομονώσει τα layers που δεν τον ενδιαφέρουν και στη συνέχεια θα τοποθετήσει τον κάνναβο των υποστηλωμάτων και θα ξεκινήσει τις "δοκιμές" επίλυσης του στατικού μοντέλλου.

Ο ορισμός των νέων επιπέδων γίνεται εύκολα :









Μετά θα πρέπει να ορίσουμε κάποιο όνομα το οποίο να μας θυμίζει τι είδους πληροφορίες θα καταχωρήσουμε στο συγκεκριμένο layer , το χρώμα του (για εύκολο οπτικό διαχωρισμό) , το είδος και το πάχος γραμμής. Επίσης μπορούμε να ορίσουμε το αν θα είναι εκτυπώσιμο ή όχι κάνοντας κλίκ πάνω στο εικονίδιο του plotter.







Γενικά , η ιεράρχηση και η σωστή οργάνωση του σχεδίου , θα μας εξοικονομήσει χρόνο κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας του. Αν π.χ. δεν προβλέψουμε να βάλουμε τις διαστάσεις σε ξεχωριστό επίπεδο , σε κάποια μελλοντική στιγμή , δεν θα μπορέσουμε εύκολα να δούμε το σχέδιο χωρίς διαστάσεις ούτε θα μπορέσουμε να ορίσουμε κοινό πάχος πένας για τη σχεδίαση των διαστάσεων.