18 Δεκ 2010

Επανάσταση στα laptops !



Τι είναι καλύτερο από ένα laptop, αλλά και από ένα tablet; Μα, ο… συνδυασμός τους φυσικά, που από ότι φαίνεται, θα αποτελέσει μια από τις σημαντικές τάσεις του κοντινού μέλλοντος – συνδυασμός που επιχειρεί και το νέο Iconia της Acer. Πρόκειται για ένα νέο laptop που, από άποψη χαρακτηριστικών, δεν υστερεί σε σχέση με τον ανταγωνισμό διαθέτοντας επεξεργαστή Core i5, 4GBs DDR3 RAM, υποστήριξη Bluetooth 3 και USB 3, απόλυτα συμβατό με τα Windows 7 Home Premium… και, μαζί με αυτά, εξοπλισμένο με μια δεύτερη οθόνη αφής εκεί που θα περίμενε κανείς να συναντήσει ένα συμβατικό πληκτρολόγιο.
 Η δεύτερη οθόνη αναλαμβάνει τόσο χρέη… οθόνης όσο και πληκτρολογίου και touchpad. Επιπλέον, μπορεί να εναλλάσσει τη λειτουργία της ως προέκταση της «βασικής» οθόνης, π.χ. με ένα site να «απλώνεται» από τη μια οθόνη προς την άλλη, και να λειτουργεί «ανεξάρτητα», δείχνοντας διαφορετικά στοιχεία από τη «βασική» οθόνη. Αμφότερες έχουν μέγεθος 14’’.

Η Acer έχει αναπτύξει ειδικό λογισμικό για να καλύψει κάποια κενά των Windows 7 όσον αφορά στη χρήση τους μέσω οθονών αφής, ουσιαστικά αναβαθμίζοντας την υποστήριξη multitouch που αυτά εμπεριέχουν (ώστε να αναγνωρίζονται μέχρι και δέκα σημεία αφής ταυτόχρονα). Το πρόσθετο λογισμικό συνοδεύεται από την εφαρμογή Social Jogger, που παρουσιάζει στην «κάτω» οθόνη ένα dashboard με updates από τα δημοφιλέστερα social networking sites, και τη λύση Scrapbook, που επιτρέπει την ελεύθερη δημιουργία scrapbooks εικόνων στην «κάτω» οθόνη αποκλειστικά με τη χρήση αφής.

Βασικό μειονέκτημα στο κατά τα άλλα πολύ καλό Iconia, η αυτονομία του, αφού όπως και να το κάνουμε, μια οθόνη έχει μεγαλύτερες απαιτήσεις τροφοδοσίας από ένα… πληκτρολόγιο. Έτσι, έχοντας να τροφοδοτήσει δυο οθόνες αντί για μια και ένα πληκτρολόγιο, η μπαταρία του Iconia φτάνει περίπου τις 3 ώρες αυτονομίας. Μάλλον, όμως, το τίμημα είναι μικρό για την ευελιξία που παρέχει η συγκεκριμένη πρόταση, και ειδικά αφού μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ένα τυπικό tablet που, όμως, βασιζόμενο στα Windows 7, μπορεί να κάνει ότι «ένας κανονικός υπολογιστής» και δεν υπόκειται στους περιορισμούς των «φορητών» λειτουργικών συστημάτων που «φοράνε» τα περισσότερα άλλα tablets.