16 Ιαν 2011

Δέκα χρόνια συμπληρώνει η wikipedia


Η Wikipedia είναι σήμερα ένας από τους πέντε δημοφιλέστερους δικτυακούς τόπους, η προσφορά της όμως δεν έχει ακόμα κορυφωθεί -οι χρήστες της θα υπερδιπλασιαστούν από τα 400 εκατομμύρια σήμερα στο ένα δισεκατομμύριο το 2015, εκτιμά ο Τζίμι Ουέιλς, με αφορμή τα δέκατα γενέθλια της εγκυκλοπαίδειάς του.

Η Wikipedia, η εγκυκλοπαίδεια που επιτρέπει στους ίδιους τους αναγνώστες να γράφουν τα άρθρα της, προσφέρει σήμερα 17 εκατομμύρια άρθρα, από τα οποία τα 3,5 εκατομμύρια στα αγγλικά και σχεδόν 59.000 στα ελληνικά.

Για να γιορτάσουν τα γενέθλια στις 15 Ιανουαρίου, φίλοι της μεγάλης εγκυκλοπαίδειας διοργανώνουν συναντήσεις και πάρτι στην Αθήνα , τη Λάρισα και την Πάτρα.


Ειδικά για την Αθήνα , περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ.

Ακόμα, τη Δευτέρα 17 Ιανουαρίου η πρωτοβουλία MyWikipedia για τον εμπλουτισμό της Βικιπαίδειας πραγματοποιεί εκδήλωση στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών στην Αθήνα.«Η μεγαλύτερη προτεραιότητα για μας είναι να διευρύνουμε και να προσδώσουμε ποικιλία στη βάση χρηστών μας, τόσο όσον αφορά την αγγλική Wikipedia όσο και από γεωγραφική άποψη» είπε στο Reuters ο ιδρυτής της Wikipedia με αφορμή τα δέκα χρόνια της.

«Πιστεύω ότι ο μεγαλύτερος ανθρωπιστικός μας αντίκτυπος θα έρθει τα επόμενα χρόνια, καθώς φέρνουμε την πληροφορία σε ανθρώπους που δεν την είχαν ποτέ μέχρι σήμερα» είπε, αναφερόμενος σε αναδυόμενες οικονομίες όπως η Ινδία και η Κίνα.

Η Wikipedia είναι σήμερα προσβάσιμη για τους Κινέζους χρήστες, δεν έχει όμως δικούς της διακομιστές στη χώρα, καθώς αρνείται να συμμορφωθεί με την απαίτηση της κυβέρνησης για λογοκρισία.

«Έχω συναντήσεις με τον [Κινέζο] υπουργό, δέχεται να με βλέπει, είχαμε πολλές συνομιλίες, αλλά συμφωνούμε να διαφωνούμε. Σημειώνουμε πρόοδο, αλλά η διπλωματία είναι αργή» ανέφερε.

Να ευχηθούμε τα καλύτερα για την εγκυκλοπαίδεια όλων μας .