11 Μαΐ 2011

Φόρτιση μπαταρίας μέσω θορύβου – μουσικής – ομιλίας !


Η τεχνολογία εξελίσσεται με γοργούς ρυθμούς, πολύ γοργούς θα λέγαμε μάλιστα. Όμως αυτή η ταχύτατη εξέλιξη είναι ομοιόμορφη, είναι δηλαδή ιδίας κλίμακας σε όλες ή τουλάχιστον τις περισσότερες μορφές της τεχνολογίας ; 


Δυστυχώς η απάντηση δεν είναι και τόσο ενθαρρυντική, καθώς τεχνολογικοί τομείς (εστιάζοντας πάντα στην τεχνολογία που απευθύνεται στον απλό καταναλωτή) όπως το μέγεθος και η ποιότητα της οθόνης, η επεξεργαστική ισχύς μαζί με την μνήμη RAM, ο αποθηκευτικός χώρος και η συνδεσιμότητα με το Διαδίκτυο χαίρουν μεγάλης εξέλιξης (άρα και βελτίωσης), ο τομέας όμως της ενέργειας, κοινώς των μπαταριών για φορητές συσκευές όπως πχ κινητά τηλέφωνα, έχει μείνει αρκετά πίσω. Ναι μεν προσφέρεται μεγαλύτερη διάρκεια μπαταρίας στα αρκετά ενεργοβόρα κινητά τηλέφωνα, αλλά στην πραγματικότητα όμως δε, η εξέλιξη δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλη. 


Μπορεί πλέον να έχουμε πιο εξελιγμένες ενεργειακά μπαταρίες (από πλευράς απόδοσης ισχύος) σε σχέση με τις μπαταρίες των κινητών του παρελθόντος (προ δέκα ετών για παράδειγμα), όμως έχει αυξηθεί κατακόρυφα η ενεργειακή απαίτηση από τα τηλέφωνα (λόγω των τρομερών τεχνικών χαρακτηριστικών τους).

Περισσότερες πληροφορίες υπάρχουν εδώ .