8 Μαρ 2012

Πράσινες ταράτσες και ποιότητα ζωής

Όταν πριν από μερικούς μήνες οι ιθύνοντες του νοσοκομείου Belisario Dominquez  στην Πόλη του Μεξικού τοποθετούσαν ένα ιδιότυπο μικρό κήπο στην οροφή του νοσοκομείου, δεν μπορούσαν να φανταστούν πόσο πολύ θα επωφελούταν η λειτουργία του νοσοκομείου,το μικροκλίμα του κτιρίου και η καθημερινότητα εργαζομένων και ασθενών. 


Το “πείραμα” αποδεικνύεται τόσο επιτυχημένο που η πολιτειακή κυβέρνηση σκοπεύει να εγκαταστήσει πράσινες ταράτσες σε όλα τα νοσοκομεία της μεξικανικής πρωτεύουσας.
   
Η μέχρι πρότινος τσιμεντένια ταράτσα του νοσοκομείου που «έβραζε» τις ζεστές ημέρες, σπανίως ξεπερνά πια τους 25 βαθμούς, δημιουργώντας ένα δικό της μικροκλίμα που μοιάζει με όαση μέσα στις συνθήκες της πόλης.

Η Πόλη του Μεξικού, από τις πλέον πυκνοκατοικημένες και ζεστές πόλεις του κόσμου υποφέρει ιδιαίτερα από το φαινόμενο της «αστικής θερμονησίδας». Σύμφωνα με την αναπληρώτρια διευθύντρια του νοσοκομείου, Εβανγκελίνα Σαντοβάλ, ορισμένα σημεία της στέγης –πριν την κατασκευή του ταρατσόκηπου- έφταναν τις ημέρες καύσωνα τους 80 βαθμούς Κελσίου.

Το νοσοκομείο βρίσκεται σε μία από τις πλέον πυκνοκατοικημένες περιοχές της Πόλης του Μεξικού, την Ιζταπαλάπα με πληθυσμό που ξεπερνά τα 1,8 εκ κατοίκους. Η τοποθέτηση λαχανικών και άλλων φυτών σε ένα μικρό μέρος της σκεπής του νοσοκομείου κόστισε 95 δολάρια το τετραγωνικό μέτρο, αλλά μόλις οκτώ μήνες μετά φαίνεται ότι έχει αποσβέσει ήδη τα χρήματα της αρχικής επένδυσης.