29 Απρ 2012

Ξύλινα δάπεδα - Χρήσιμες πληροφορίες

Πόσος χρόνος χρειάζεται για την τοποθέτηση ξύλινου δαπέδου και πόσο θα μου κοστίσει;
Οι εργασίες για την τοποθέτηση ξύλινου δαπέδου σε ένα δωμάτιο (π.χ. υπνοδωμάτιο) διαρκούν 1-2 ημέρες ενώ για ένα σπίτι 100 τ.μ. χρειάζονται γύρω στις 20 ημέρες, διάρκεια που αυξομειώνεται ανάλογα με το εάν υπάρχουν πολλές γωνίες, εάν πρόκειται να μπει ψευδοπάτωμα-τάβλα κ.λπ. Φυσικά πρέπει να έχει προηγηθεί και το μέτρημα που γίνεται από το τεχνικό προσωπικό. Για τα ίδια τετραγωνικά η τοποθέτηση laminate δαπέδων μπορεί να γίνει στο 1/3 του χρόνου, καθώς πρόκειται για πολύ πιο απλή διαδικασία. Και στις δύο περιπτώσεις εάν το υλικό δεν είναι ετοιμοπαράδοτο, η παραγγελία πρέπει να δοθεί 2-3 μήνες πριν από την τοποθέτηση. Η τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο για το υλικό και την τοποθέτηση κυμαίνεται γύρω στα 75-80 ευρώ για ξύλο δρυός μέσης κατάστασης, ενώ εάν επιλέξουμε φαρδιά δρύινα κομμάτια η τιμή αυξάνεται έως και 100%.
Ακριβότερο και σκληρότερο είδος είναι το ντουσσιέ ενώ οι τιμές αλλάζουν ανάλογα με το εάν το ξύλο έχει νερά ή όχι (όταν υπάρχουν πιο φαρδιά νερά, η τιμή κατεβαίνει). Ο καταναλωτής πρέπει να λάβει υπόψη του ότι στην αρχική τιμή που θα ακούσει για ένα παρκέτο, πρέπει να συνυπολογίσει το σοβατεπί που θα τοποθετηθεί περιμετρικά των τοίχων που κοστίζει γύρω στα 3,80 ευρώ το τρέχον μέτρο, την εργασία του μάστορα, την τάβλα που κοστίζει γύρω στα 3 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και τα καδρόνια-η απαραίτητη ποσότητα για ένα τετραγωνικό μέτρο κοστίζει γύρω στα 3,20 ευρώ. Πολύ πιο οικονομικά είναι τα παρκέτα laminate (σε σχέδια οξυά, δρυς, κερασιά, σφένδαμο) η τιμή των οποίων κυμαίνεται γύρω στα 15 ευρώ το τ.μ.


Πότε ξεκινώ τις εργασίες για την τοποθέτηση ξύλινου δαπέδου σε μια καινούρια οικοδομή;
Οποιαδήποτε ενέργεια για τοποθέτηση ξύλινου δαπέδου ξεκινάει μετά την κατασκευή και το βάψιμο των τοίχων του σπιτιού (ή τουλάχιστον μετά το πρώτο χέρι), την τοποθέτηση κουφωμάτων, την κατασκευή επιχρισμάτων και την τοποθέτηση των εντοιχισμένων ενδοδαπέδιων ηλεκτρολογικών.

Πώς μπορώ να προστατέψω το ξύλινο δάπεδο χωρίς κόστος; 
Το ξύλινο δάπεδο προστατεύεται χωρίς κόστος με την καθημερινή συντήρηση. Απαγορεύεται η χρήση απορρυπαντικών εκτός από τις ειδικές παρκετέζες ενώ ο πιο ακίνδυνος τρόπος καθαρισμού του είναι το στεγνό σφουγγάρισμα. Ο καταναλωτής πρέπει να διαβάζει καλά τις οδηγίες χρήσης και τα συστατικά καθαριστικών που προορίζονται για τα ξύλινα πατώματα, ιδίως αυτά που απαιτούν χρήση βούρτσας.

Ποιό υλικό για ξύλινο δάπεδο είναι πιο ανθεκτικό για οικιακή χρήση;
Γενικά προτιμούνται δάπεδα από σκληρή ξυλεία που παρουσιάζουν μικρότερη υγροαπορροφητικότητα και έχουν μεγαλύτερες μηχανικές αντοχές. Τέτοια είδη ξύλου είναι τα τροπικά ντουσιέ και ιρόκο ενώ από τα ευρωπαϊκά είδη ιδιαίτερα δημοφιλής στη χώρα μας σε δάπεδο είναι η δρυς.

Τι φθείρει συνήθως το ξύλινο δάπεδο; 
Το ξύλινο πάτωμα έχει δύο εχθρούς, την υγρασία και τον "κακό"  μάστορα. Η υγρασία προκαλεί τις γνωστές αλλοιώσεις γνωστές ως "πετσικαρίσματα" ή "τριγμούς" ενώ μια κακοτεχνία του μάστορα μπορεί να προκαλέσει επιφανειακές ή βαθύτερες αλλοιώσεις. Τα σπίτια που δεν αποτελούν βασική κατοικία και παραμένουν κλειστά πρέπει να αερίζονται ή να θερμαίνονται ώστε να αποφευχθεί η συστολή των ξύλων. Σημαντικό ρόλο παίζει και το μέγεθος των παραθύρων όσον αφορά την ποσότητα ηλιακής ακτινοβολίας που επιτρέπουν να εισχωρεί στο χώρο. Τακούνια, γρατσουνιές, βαριά έπιπλα, παιχνίδια πάνω στο ξύλινο πάτωμα δεν βλάπτουν ουσιαστικά κατά τη συνήθη χρήση τους.