2 Μαΐ 2012

Αποδοτικότερες οι ανεμογεννήτριες ...

Η παραγωγή ενέργειας από τον αέρα είναι δύο φορές και πλέον φθηνότερη σε σύγκριση με τον ήλιο, έδειξε συγκριτική μελέτη σε έξι αναπτυσσόμενες χώρες.
 
Τα ευρήματα που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Nature Climate Change αναμένεται να συμβάλλουν στην ανάληψη επενδυτικών πρωτοβουλιών με στόχο τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου σε αναπτυσσόμενες χώρες.
 
Οι ερευνητές του Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Ελβετίας στη Ζυρίχη, μελέτησαν τα βασικά κόστη των παρουσών πηγών ενέργειας σε Βραζιλία, Αίγυπτο, Ινδία, Κένυα, Νικαράγουα και Ταϊλάνδη, των κρατικών επιδοτήσεων συμπεριλαμβανομένων και στη συνέχεια τα συνέκριναν με το κόστος αντικατάστασής τους σε ηλιακή ή αιολική ενέργεια.
 
Η επιλογή των χωρών έγινε με κριτήριο την ποικιλία που παρουσιάζουν ως σύνολο σε επίπεδο πληθυσμού, έκτασης, φάσης οικονομικής ανάπτυξης και κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας.
 
Σε γενικές γραμμές, τα κόστη ηλεκτροπαραγωγής από φωτοβολταϊκά ήταν 2,2 έως 4,5 φορές υψηλότερα από την αιολική ενέργεια στις χώρες αυτές, ενώ εκτιμάται ότι το διαφορικό κόστος ανάμεσα στις δύο τεχνολογίες θα παραμείνει τουλάχιστον ως το 2020.
 
Ωστόσο, καταγράφηκαν σημαντικές διακυμάνσεις στο κόστος μετατροπής από τις συμβατικές πηγές ενέργειας στις ΑΠΕ ανάλογα με τη χώρα. Βρήκαν δηλαδή ότι η μετάβαση στην αιολική ενέργεια σε Κένυα και Νικαράγουα θα απέφερε σημαντικά οικονομικά οφέλη.
 
Πηγή : www.econews.gr