13 Μαΐ 2012

Μάνα - Μητέρα - Μαμά


Η δεύτερη Κυριακή του Μάη, έχει καθιερωθεί να γιορτάζεται στις περισσότερες χώρες του κόσμου σαν "Γιορτή της Μητέρας" ,  ελάχιστος  φόρος τιμής μας σ` εκείνη που μας έφερε στη ζωή, σ` εκείνη που μας λατρεύει και μας προσφέρει ακούραστα την αγάπη και τη βοήθεια της και το μόνο που περιμένει από εμάς είναι ένα γλυκό χαμόγελο, που μας έδωσε πνοή και αποτελεί το κέντρο του δικού μας κόσμου, αλλά και εμείς του δικού της.

Η αναγνώριση αυτών που αγαπάμε και μας αγαπούν δεν είναι τόσο «ακριβή» και δύσκολη υπόθεση. Μερικές φορές η πιο απλή χειρονομία μπορεί να έχει μεγαλύτερη συναισθηματική βαρύτητα από ένα ακριβό δώρο.

Η Γιορτή, έχει τις ρίζες της στην αρχαία Ελλάδα. Στην αρχαιότητα ήταν γιορτή της άνοιξης όπου λατρευόταν η Γαία, η μητέρα Γη, μητέρα όλων των θεών και των ανθρώπων. Αργότερα την αντικατέστησε η κόρη της, η Ρέα, σύζυγος του Κρόνου, μητέρα του Δία και όλων των ολύμπιων θεών και που ήταν η θεά της γονιμότητας.

Τον 17ο αιώνα, η Γιορτή της Μητέρας, συναντάται στη Μεγάλη Βρετανία ως «Mothering Sunday». Αυτή η μέρα γιορταζόταν την 4η Κυριακή της Σαρακοστής προς τιμή της Παναγίας και όλων των μητέρων της Αγγλίας. Κατά την διάρκεια αυτής της μέρας, οι υπηρέτες που έμεναν στα σπίτια των αφεντικών τους έπαιρναν μία μέρα άδεια για να επιστρέψουν στα σπίτια τους και να περάσουν την ημέρα με τις μητέρες τους.

Σήμερα , το marketing και ο σύγχρονος τρόπος ζωής μας έχουν κάνει να αφιερώνουμε  πιο πολύ χρόνο να αναζητάμε το δώρο παρά να κόψουμε ένα λουλούδι από τον κήπο μας και να πάμε να της χαρίσουμε το πιο γλυκό φιλί μας , γεμάτοι χαμόγελο , περνώντας μαζί της αρκετό από το χρόνο μας . Αυτό είναι που χρειάζεται η κάθε μητέρα. Την παρουσία του παιδιού , το χαμόγελό του , ένα απλό άγγιγμα , την παρέα του.