7 Ιουλ 2012

Ηλεκτρικό "τζέλ" στα εργαστήρια δοκιμών ...


Ερευνητές στις ΗΠΑ δημιούργησαν ένα τζελ που είναι ηλεκτρικά αγώγιμο και έχει πλήθος εφαρμογών. Πρόκειται για ένα hydrogel που έχει ηλεκτρικές ιδιότητες ανάλογες με αυτές ενός μετάλλου ή ενός ημιαγωγού. Το Jell-O (όπως το ονόμασαν οι ερευνητές) έχει «συμπεριφορά» παρόμοια με εκείνη βιολογικών ιστών.

Το Jell-O δημιούργησαν ερευνητές του Πανεπιστημίου Standford και αποτελείται από ανιλίνη (αμινοβενζόλιο) και φυτικό οξύ που υπάρχει στους ιστούς των φυτών.«Το τζελ αποτελείται από συστατικά που είναι εμπορικά διαθέσιμα και το μόνο που χρειάζεται είναι να τα ρίξουμε σε ένα διάλυμα νερού», αναφέρει ο  Ζενάν Μπάο, μέλος της ερευνητικής ομάδας

Επειδή το τζελ αυτό δεν στερεοποιείται μέχρι να ακουμπήσει πάνω σε μια επιφάνεια η τοποθέτηση του μπορεί να γίνει μέσω συσκευών ψεκασμού (σπρέι, εκτυπωτές ψεκασμού -inkjet). και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ανάμεσα στα άλλα για την κατασκευή βιο-αισθητήρων ή προηγμένων συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας όπως παραδείγματος χάριν, κυψελών βιο-καυσίμου . Οι ιδιότητες του Jell-O επιτρέπουν σε βιολογικά συστήματα να συνδέονται με ηλεκτρονικά μέσα. Η έρευνα δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Proccedings of the National Academy of Sciences».

Πηγή : www.kathimerini.gr