7 Ιουλ 2012

Έναρξη ισχύoς του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού

Σε ισχύ τέθηκε από την Τετάρτη 4 Ιουλίου, ο Νέος Οικοδομικός Κανονισμός, ακριβώς τρεις μήνες μετά τη ψήφισή του όπως όριζε ο Νόμος 4067/2012.
Η εφαρμογή του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού, 27 χρόνια μετά τον Γ.Ο.Κ του 1985, έχει ως στόχο να ακολουθήσει τις τάσεις της εποχής, εναρμονίζοντας την πρακτική με τη λογική του σημερινού τρόπου παραγωγής κτιρίων, ενώ υποστηρίζει με κίνητρα το σχεδιασμό με περιβαλλοντικά κριτήρια και προς όφελος του κοινωνικού συνόλου. Οι μελετητές θα λαμβάνουν υπόψη νέες παραμέτρους και ανάγκες, τεχνολογίες και υλικά δόμησης, μέσα σε ένα πλαίσιο ελκυστικό, εύληπτο και οραματικό για την Αρχιτεκτονική, που θα συμβάλλει στον υπεύθυνο σχεδιασμό και την παραγωγή ποιοτικών κτιρίων.
Παράλληλα, ο νέος Οικοδομικός Κανονισμός "σέβεται" πολλές προβλέψεις του προηγούμενου Γ.Ο.Κ και διατηρεί τις δομές της πόλης που είναι ορατές και αξιοποιήσιμες για την ογκοπλαστική μνήμη της. Παρέχει δε, σημαντικές νέες δυνατότητες λαμβάνοντας υπόψη το ενεργειακό αποτύπωμα των κτιρίων, με στόχους κυρίως τη βελτίωση του μικροκλίματος στα αστικά σύνολα με υψηλή πυκνότητα, την αύξηση των διατιθέμενων χώρων πρασίνου και των χώρων που διατίθεται σε κοινή χρήση. Αντιλαμβάνεται το ενεργειακό και περιβαλλοντικό αδιέξοδο, στοχεύει στην αναβάθμιση της ποιότητας της καθημερινής ζωής και οδηγεί σε ένα πιο βιώσιμο, δομημένο περιβάλλον. Η αξιολόγησή του μέσα από την πράξη θα οδηγήσει σε θετικές βελτιώσεις, όπως άλλωστε συνέβη και με τον Γ.Ο.Κ του 1985.
Επισημαίνεται πως, με επιστολή του προς το ΥΠΕΚΑ το Τ.Ε.Ε ζήτησε την υποστήριξη της ισχνής οικοδομικής δραστηριότητας και την αποτροπή τυχόν προβλημάτων σχετιζόμενων με την έναρξη ισχύος του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού, προτείνοντας ως δυνατότητα την παράλληλη εφαρμογή του με τον προηγούμενο Γ.Ο.Κ, για ένα μεταβατικό διάστημα. Εισηγήθηκε επίσης, τη δημιουργία ενός μηχανισμού γνωμοδότησης, ώστε να αποφευχθούν οι αμφισβητούμενες ερμηνείες μελλοντικά.