25 Σεπ 2012

Υβριδικό scooter που θα κινείται και με υδρογόνο στο Δήμο Θέρμης


Ένα υβριδικό scooter που κινείται με υδρογόνο παρουσίασε χθες ο Δήμος Θέρμης στο Κεντρικό Πάρκο Ταγαράδων, σε συνεργασία με το ΕΚΕΤΑ στο πλαίσιο του έργου «HYDECON – Δημιουργία Δικτύου Συνεργασίας για την έρευνα, την ευαισθητοποίηση του κοινού και τη διερεύνηση επιχειρηματικών προοπτικών σχετικών με την οικονομία του υδρογόνου στην περιοχή των ελληνοβουλγαρικών συνόρων».

 Στόχος των εκδηλώσεων αποτελεί η ενημέρωση του κοινού της ευρύτερης περιοχής της Θέρμης σχετικά με τις νέες τεχνολογίες που σχετίζονται με το Υδρογόνο.
 Συντονιστής του έργου είναι το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ).

 Το «μηχανάκι υδρογόνου» σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε για τον Δήμο Θέρμης, από την Ελληνική εταιρεία ELFON LTD, Clean Energy Solutions για τις ανάγκες του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας Ελλάδα-Βουλγαρία 2007-2013.
  Το σύστημα κίνησης του δικύκλου, βασίζεται σε υβριδική αρχιτεκτονική. Η φιλοσοφία με βάση την οποία έχει σχεδιαστεί το όχημα είναι η ηλεκτροκίνηση με παρατεταμένη αυτονομία μέσω της χρήσης κυψελών καυσίμου. Ο κινητήρας τροφοδοτείται από μπαταρίες οι οποίες επαναφορτίζονται συνεχώς, αυτόματα, από το σύστημα της κυψέλης καυσίμου που χρησιμοποιεί υδρογόνο. Έτσι, με την χρήση του υδρογόνου αυξάνεται η αυτονομία του οχήματος.

 Η τροφοδοσία του scooter θα γίνεται με υδρογόνο που παράγεται στο ΕΚΕΤΑ, σε ειδικά κατασκευασμένη μονάδα, με ανανεώσιμο τρόπο, από νερό και ήλιο. Οι τελικές δοκιμές και ο πρώτος ανεφοδιασμός του scooter με υδρογόνο έγιναν στους χώρους του ΕΚΕΤΑ, την Πέμπτη 30/8/2012.

 Στόχος του προγράμματος είναι η δημιουργία δικτύου συνεργασίας μεταξύ των εταίρων, και η διοργάνωση δράσεων επίδειξης των εφαρμοσμένων τεχνολογιών υδρογόνου για το ευρύ κοινό στις οποίες περιλαμβάνονται και οι παραπάνω εκδηλώσεις.

 Στο ίδιο πλαίσιο έχουν γίνει μαθητικοί και φοιτητικός διαγωνισμοί σε θέματα που σχετίζονται με τεχνολογίες υδρογόνου, μελέτη για επιχειρηματικές προοπτικές που σχετίζονται με το υδρογόνο.