25 Σεπ 2012

Κινούμενο “φωτοβολταϊκό” σπίτι ακολουθεί τον ήλιο !


Πριν μόλις μια εβδομάδα  άνοιξε τις πόρτες του το Ευρωπαϊκό Ηλιακό Δέκαθλο 2012 στη Μαδρίτη της Ισπανίας.

Δεκαεννέα ομάδες αποτελούμενες από φοιτητές πανεπιστημίων συναγωνίζονται για να παρουσιάσουν την εντυπωσιακότερη κατοικία που τροφοδοτείται ενεργειακά από ηλιακή ενέργεια.

 Το ενδιαφέρον των επισκεπτών τράβηξε και μια εναλλακτική κατοικία από την Πορτογαλία. Η κινούμενη κατοικία “Casas Em Movimento” είναι σχεδιασμένη με τρόπο ώστε να ακολουθεί την κίνηση του ήλιου από την Ανατολή στη Δύση.

 Η Casas Em Movimento αυξάνει την παραγωγή ενέργειας, όντας καλυμμένο από φωτοβολταϊκά, μειώνει την κατανάλωση και προσαρμόζει αυτόματα την ποσότητα φωτός που εισέρχεται στον εσωτερικό χώρο.

Η ομάδα CEM+NEM που σχεδίασε την κατοικία-tracker υποστηρίζει πως το σπίτι μπορεί να παράξει ενέργεια 12.220 Κιλοβατώρες ετησίως, περίπου δυόμιση φορές περισσότερη απ’ όση καταναλώνει.

Το Casas Em Movimento είναι επενδεδυμένο εσωτερικά και εξωτερικά με τον παραδοσιακό για την Πορτογαλία φελλό, ο οποίος εξασφαλίζει άριστη μόνωση, ενώ τα υπόλοιπα μέρη είναι από ξύλο.

Για να δούμε , θα υπάρξουν απορροφήσεις επιδοτήσεων στη χώρα μας από νέους επιστήμονες για την υλοποίηση παρόμοιων ιδεών ;