17 Ιαν 2013

Πράσινο στις ταράτσες - Ανάσα ζωής για την πόλη και τους κατοίκους τηςΌσο προχωρά η υπερθέρμανση του πλανήτη, και η επίδραση του ανθρώπινου παράγοντα μέσω της εκβιομηχάνισης , μεγαλώνει και ο κίνδυνος εμφάνισης ακραίων φυσικών φαινομένων τα οποία απειλούν ιδιαίτερα τις μεγάλες πόλεις της Γης που δεν έχουν φυτά ούτε χώμα που να απορροφά το νερό της βροχής.

Για το λόγο αυτό οι χωροτάκτες και οι πολεοδόμοι  ανά τον κόσμο χρησιμοποιούν τα μέσα της ίδιας της φύσης και κατασκευάζουν μικρά οικοσυστήματα στις στέγες των κτιρίων των πόλεων έτσι ώστε να ελαττώσουν την επίδραση της μανίας της φύσης και να βελτιώσουν το μικροκλίμα στην πόλη.

Φυσικά τα φυτά στις στέγες δεν θα μπορούσαν να εμποδίσουν τις πλημμύρες στους δρόμους της πόλης και στο αποχετευτικό δίκτυο, αλλά σίγουρα είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Η αποφυγή πλημμυρών είναι και θέμα ορθού χωροτακτικού σχεδιασμού αλλά και μελετημένου συστήματος απορροής ομβρίων υδάτων.

Η πράσινη στέγη λειτουργεί σαν σφουγγάρι κατά τη διάρκεια των ισχυρών βροχοπτώσεων και ταυτόχρονα έχει και άλλες λειτουργίες. Βελτιώνει την ποιότητα του αέρα μετατρέποντας το διοξείδιο του άνθρακα σε οξυγόνο. Επίσης, στη διάρκεια των θερμών καλοκαιριών τα φυτά δροσίζουν τα κτίρια και τον περιβάλλοντα αέρα μέσω της διαφυγής υγρασίας. Αυτό σημαίνει ότι τα φυτά "ιδρώνουν" αποβάλλοντας νερό, κι έτσι καταναλώνεται θερμότητα και ψυχραίνει ο αέρας.

Τέλος, η πράσινη στέγη απορροφά πολύ λιγότερη θερμότητα απ' όση απορροφά η στρωμένη με πίσσα μαύρη στέγη που υπήρχε παλιότερα και βοηθά στην ψύχρανση του κτιρίου στη διάρκεια των καλοκαιριών που όσο περνά ο καιρός είναι όλο και θερμότερα. Έτσι μειώνεται η ανάγκη χρήσης κλιματιστικών.

Πηγή : www.in.gr , ΑΠΕ , www.michanikos-online.gr