28 Ιουν 2013

Στο προσεχές μέλλον θα έχουμε φωτοβολταϊκά μέσω ... εκτυπωτή ;Επιστήμονες στην Αυστραλία κατάφεραν να δημιουργήσουν τις μεγαλύτερες, πλαστικές φωτοκυψέλες- 10 φορές μεγαλύτερες από το μέγεθος που μπορούσαν μέχρι σήμερα - χάρη σε ένα νέο ειδικό ολογραφικό εκτυπωτή που τοποθετήθηκε στον οργανισμό CSIRO.

Αυτό αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την παραγωγή φτηνών φωτοβολταϊκών με την επιτυχία να χρεώνεται στη συνεργασία των ερευνητών από δύο πανεπιστήμια (Melbourne και Monash) και δύο οργανισμούς (VISOSC και CSIRO).

Τα νέα αυτά φωτοβολταϊκά έχουν το μέγεθος κόλλας Α3 αφού σε τέτοιες εκτυπώνονται και σύμφωνα με τον Δρ Σκοτ Ουάτκινς που συμμετείχε στην σπουδαία εφεύρεση θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την επικάλυψη παραθύρων σε ουρανοξύστες, σε οροφές κτιρίων, να ενσωματωθούν σε διαφημιστικές πινακίδες για παροχή, σε αξεσουάρ (π.χ. τσάντες laptop) κλπ. ως μια extra πηγή ενέργειας.

Τα φωτοβολταϊκά «τσέπης», που αποτελούν ένα τεράστιο βήμα στον συγκεκριμένο τομέα, έχουν τη δυνατότητα παραγωγής 10W έως 50W. 

Πηγή www.in.gr - www.protothema.gr