30 Αυγ 2013

Πράσινο ηλιακό σκάφος στις ΠρέσπεςΟ Δήμος Πρεσπών απέκτησε το πρώτο οικολογικό πλεούμενο στην Ελλάδα, το οποίο κινείται με τη χρήση ηλιακής ενέργειας και θα χρησιμοποιείται για την οργάνωση περιηγητικών υδάτινων διαδρομών στις προστατευόμενες περιοχές των δύο λιμνών (Μικρή και Μεγάλη Πρέσπα) .

Όπως αναφέρει σχετικό άρθρο της εφημερίδας Δημοκρατία, το συγκεκριμένο σκάφος αποκτήθηκε στο πλαίσιο του διακρατικού έργου «Πράσινο Σκάφος - Green Boat». Μιλώντας στην εφημερίδα Δημοκρατία, ο υπεύθυνος του έργου Ευάγγελος Καραγιάννης δήλωσε: «Η προώθηση των ομορφιών της φυσικής, αλλά και της πολιτισμικής κληρονομιάς της περιοχής των λιμνών των Πρεσπών θα γίνεται στο εξής και με τη χρήση της τεχνολογίας του μέλλοντος, με ηλιακά σκάφη, τα οποία είναι φιλικά προς το περιβάλλον»

Τα ηλιακά σκάφη, αποτελούν έναν από τους πλέον ενδεδειγμένους τρόπους για την τουριστική ανάπτυξη αλλά και την προστασία παραλίμνιων και παραθαλάσσιων περιοχών σε όλο τον κόσμο: «είναι εντελώς φιλικά στο περιβάλλον, έχουν απεριόριστη δυνατότητα πλοήγησης με ήλιο, αλλά και χωρίς ήλιο, είναι ιδανικά μέσα μεταφοράς για προστατευόμενες περιοχές με μοναδικά οικοσυστήματα, έχουν χαμηλό λειτουργικό κόστος και κόστος συντήρησης, είναι άνετα και δεν απαιτούν ιδιαίτερες εγκαταστάσεις στην ακτή».

Το ηλιακό σκάφος που απέκτησε ο Δήμος Πρεσπών, κινείται με τη χρήση ηλιακών πάνελ, διαθέτει αθόρυβους κινητήρες, μπαταρίες και φορτιστές. Το θέμα είναι να υπάρξει συνέχεια και  το σκάφος να αξιοποιηθεί όπως ακριβώς το οραματίστηκαν εκείνοι που έκαναν τις προσπάθειες για να αποκτηθεί .


Πηγή : www.iefimerida.gr