3 Σεπ 2013

Τι προβλέπει η νέα Υπουργική Απόφαση για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων



Από την Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου λειτουργεί το ηλεκτρονικό σύστημα διαχείρισης του ΤΕΕ, οπότε και θα είναι δυνατή η υποβολή νέων δηλώσεων αυθαιρέτων στο νέο Νόμο 4178/13, η μεταφορά των δηλώσεων του Ν.4014/11 στο νέο Νόμο μετά από σχετική αίτηση, καθώς και η εκτέλεση των λοιπών διαδικασιών της υπαγωγής που αφορούν τις πληρωμές και την χορήγηση των αντίστοιχων βεβαιώσεων.



Την Yπουργική Aπόφαση για την έναρξη λειτουργίας του ηλεκτρονικού συστήματος του νέου νόμου 4178/2013 για την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης και το περιβαλλοντικό ισοζύγιο, υπέγραψε την Παρασκευή 30/8/2013 ο Aναπληρωτής Yπουργός ΠΕΚΑ, Σταύρος Καλαφάτης.

Η απόφαση, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει και ειδικές διατάξεις για τη διάσωση των αυθαιρετούχων οι οποίοι είχαν περαιώσει τη διαδικασία τακτοποίησης με τον προηγούμενο νόμο για τα αυθαίρετα (4014/11).


Όσοι είχαν ήδη κάνει χρήση των διατάξεων του 4014/11 και έχουν καταβάλει ένα μέρος του ειδικού προστίμου θα μπορούν να υπαχθούν στις νέες διατάξεις με συμψηφισμό των καταβληθέντων ποσών. Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι στον νέο νόμο θα μπορούν να υπαχθούν και όσοι ιδιοκτήτες έκαναν χρήση προηγούμενων ρυθμίσεων που αφορούσαν ημιυπαίθριους (3843/2010) και αυθαίρετα (4014/2011), με κίνητρο αντί της εξαίρεσης για 30 χρόνια από την κατεδάφιση τη νομιμοποίηση. Η διαδικασία θα γίνεται με απλή αίτηση, ενώ στο υπουργείο εξετάζουν την πιθανότητα να υπάρξει πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση σε εκείνους που δεν ήταν συνεπείς μέχρι σήμερα στην καταβολή των δόσεων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι μελετάται η επιβολή ενός είδους «πέναλτι» που θα είναι στο ύψος του παραβόλου. Τελικά , η σωτηρία των ταμείων ίσως να υπερισχύσει άλλη μία φορά της άναρχης και χωρίς μέτρο δόμησης και να δοθεί συγχωροχάρτι σε περιπτώσεις παραβάσεων που σε άλλες εποχές θα προκαλούσαν .

Για αυθαίρετες κατασκευές και αλλαγές χρήσης που δηλώνονται στον νόμο δεν οφείλονται αναδρομικά βεβαιωμένες ασφαλιστικές εισφορές (ΙΚΑ κ.λπ.) και οποιοσδήποτε φόρος, πρόστιμο ή τέλος. Επιπλέον, για κατοικίες, κατά τον υπολογισμό της αξίας προκειμένου να επιβληθεί οποιοσδήποτε φόρος (μεταβίβασης, κληρονομιάς, ακίνητης περιουσίας, ΤΑΠ, προσδιορισμός τεκμηρίου διαβίωσης) εφαρμόζεται μειωτικός συντελεστής 50% για όλους τους χώρους στο μέλλον. Σημαντική παράμετρος, που δίνει ανάσα και στην οικοδομή, αποτελεί ο συμψηφισμός ποσού μέχρι 50% του προστίμου ενός αυθαιρέτου με δαπάνες και εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης ή στατικής ενίσχυσης.
 


 Διαβάστε εδώ όλη την απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού.