12 Μαΐ 2014

Τα φωτοβολταϊκά πάρκα γιγαντώνονται ...


Πριν λίγες ημέρες ολοκληρώθηκε η κατασκευή του μεγαλύτερου φωτοβολταϊκού πάρκου του κόσμου. Πρόκειται για μια εγκατάσταση που βρίσκεται στην Αριζόνα και περιέχει περίπου 5.000.000 φωτοβολταϊκά πάνελ. Η παραγωγή ενέργειας του Agua Caliente Solar Project αγγίζει τα 290 megawatts, ενέργεια ικανή για να καλύψει πλήρως τις ανάγκες περίπου 250.000 νοικοκυριών.

Το κόστος ανέγερσης του πάρκου άγγιξε τα 1,8 δισ. δολάρια αλλά σύμφωνα με τους επιστήμονες κάθε δολάριο επένδυσης στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) και ειδικά την ηλιακή, αποδίδει πολλαπλά και θα αποδίδει ακόμη περισσότερο στο μέλλον. Πάντως το Agua Caliente ίσως χάσει σύντομα τα "πρωτεία" αφού πολλά ακόμη τεράστια φωτοβολταϊκά πάρκα βρίσκονται υπό κατασκευή σε όλο τον κόσμο.

Αξίζει να σημειωθεί πως αν μπορούσε να αξιοποιηθεί πλήρως η δυναμική της ηλιακής ενέργειας (κάτι αδύνατο ακόμη με τη σημερινή τεχνολογία) τότε η ενέργεια που υπάρχει σε μόλις μια ώρα απόλυτης ηλιοφάνειας, θα μπορούσε να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες του πλανήτη για ένα χρόνο!
Στα πάνελ του Agua Caliente χρησιμοποιείται ένα νέο υλικό απορρόφησης και αποθήκευσης της ηλιακής ενέργειας που αυξάνει την αποδοτικότητα τους σε σχέση προς τα καθιερωμένα πάνελ από σιλικόνη.